Analys: ”Spänn fast säkerhetsbältena inför valåret”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om 2021 är det nya normala i svensk politik – spänn fast säkerhetsbältena inför valåret 2022. Nästan allt som inte kunde hända har hänt under den här mandatperioden. Och mycket tyder på att det oklara parlamentariska läget består även efter valet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sällan har det politiska läget inför ett val varit så osäkert. Den gångna mandatperioden har varit ovanligt stökig, bland annat med en statsminister som fällts i en misstroendeomröstning. Blickar vi framåt ser det oklara läget ut att bestå. Två partier, Liberalerna och Miljöpartiet, riskerar att ramla ur riksdagen. Det kan få avgörande betydelse för valutgången. Det är också extremt jämnt mellan de två regeringsalternativ som har utkristalliserat sig. Det kan alltså bli lika svårt att bilda regering efter valet i höst som efter valet 2018.

Socialdemokraternas byte på partiledarposten har ritat om den politiska spelplanen inför valet. När Stefan Löfven är ute ur bilden och Miljöpartiet har lämnat regeringen blir det svårare för oppositionen att komma åt Socialdemokraterna.

Sakpolitiskt är läget dock de samma. Regeringen pressas av den grova brottsligheten och polisens problem att bryta utvecklingen. Migration och integration är viktiga frågor för väljarna. Samtidigt har energifrågan ökat i betydelse som en konsekvens av kraftigt höjda energipriser.

Regeringsfrågan blir valfråga

Magdalena Andersson leder också en mycket svag regering, som kommer att få svårt att driva sin politik genom riksdagen. En annan utmaning för henne blir att gå till val på ett trovärdigt regeringsalternativ. Det oklara parlamentariska läget innebär att regeringsfrågan i sig blir en viktig valfråga.

Magdalena Anderssons stora utmaning blir att få ihop Centerpartiet och Vänsterpartiet i samma regeringsunderlag. Vänsterpartiet tänker inte agera dörrmatta utan kräver politiskt inflytande. Centerpartiet däremot vill inte ge Vänsterpartiet något inflytande.

På den andra kanten framstår högerpartierna som mer överens efter höstens gemensamma budgetalternativ. Men stora frågor återstår att lösa och Ulf Kristersson lär inte kunna ducka en hel valrörelse. Det handlar till exempel om nedskärningar av biståndet och om hur sjukförsäkring och A-kassa ska utformas.

De tre viktigaste valfrågorna

Centerpartiet får av allt att döma en nyckelroll också i nästa regeringsbildning. Att partiet, likt Liberalerna, plötsligt skulle byta sida är inte troligt. Å andra sidan kan Annie Lööf då tvingas in i ett samarbete med Vänsterpartiet, vilket stora delar av hennes eget parti skulle ogilla.

Andra osäkerhetsfaktorer är framtiden för Liberalerna och Miljöpartiet. Båda riskerar att åka ur riskdagen, vilket i sig kan avgöra valutgången. Det är dock väldigt ovanligt i Sverige att partier röstas ut ur riksdagen.

Miljöpartiets företrädare verkar lyckliga över att ha lämnat regeringen. Det innebär att partiet kan inta en mer självständig roll inför valet. Men partiet riskerar också att hamna i skuggan av de stora. Utan statsrådsposter och departement är Miljöpartiet riksdagens minsta parti!

De viktigaste sakfrågorna i valrörelsen lär bli brottsligheten, sjukvården och invandringen, men också jobben, skolan, klimatet och energin. Hur coronapandemin utvecklas kan också få stor betydelse inför valet, liksom utrikes- och säkerhetspolitiken. Där är osäkerheten just nu betydande efter den ryska uppladdningen vid gränsen mot Ukraina. Skulle kriget mellan Ryssland och Ukraina eskalera kan det få avgörande inverkan också på ett svenskt riksdagsval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.