Trots den nya överenskommelsen mellan USA och Kina om elduppehör så är läget mellan de två supermakterna ganska oförändrat, enligt SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergtsten. Foto: TT

Analys: Tillfälligt eldupphör – men inte mer

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Efter en spänd tid mellan USA och Kina andas omvärlden nu ut efter att de två supermakterna meddelat att man kommit överens om ett eldupphör. Trots detta är lugnet bara tillfälligt och läget mellan länderna inte så annorlunda, skriver SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten.

Ulrika Bergsten

Asienkorrespondent

I flera dagar har det surrat om en överenskommelse mellan Kina och USA i handelsfrågor. Och kanske kan världen nu släppa det djupa andetag man hållit det senaste halvåret, när Xi Jinping och Donald Trump nu meddelat att de kommit överens om ett eldupphör. 

Ett fortsatt dödläge mellan USA och Kina hade hotat att driva världsekonomin in i samma farliga läge som man befann sig i under finanskrisen 2008 och som var startpunkten för G20-ländernas möten för 10-år sedan. 

Och beskedet från Donald Trump på presskonferensen efter mötet är att han inte kommer att införa några nya tullar på kinesiska varor för 300 miljarder dollar som han hotat tidigare. Iallafall inte just nu.

Lyfter embargot mot Huawei

Vad som kanske är mera anmärkningsvärt är att Trump häver blockaden för amerikanska företag att sälja teknologi till den kinesiska teknikjätten Huawei.

Ett företag som den amerikanske presidenten tidigare pekats ut som ett säkerhetshot mot amerikanska intressen. Vad gäller avtalet i sin helhet säger Trump att man är till 90 procent överens om ett nytt handelsavtal och att det bara återstår detaljer i förhandlingarna. Men tongångarna från kinesiska håll är mindre optimistiska.

Få kinesiska kommentarer

Kina är öppna för att förhandla med USA – men förhandlingarna bör bygga på ömsesidig respekt, säger Xi Jinping till den kommunistpartilojala tidningen Xinhua news, utan att ge några övriga detaljer om vad man har kommit överens om.

Men Jinping la till att man i frågor om Kinas suveränitet och värdighet så måste Kina själv få bevaka sina intressen. De flesta bedömare är överens om att ledaren då syftar på frågan om Taiwans självständighet och de kontroverser som pågår i Hongkong kring införandet av den nya utlämningslagen. 

Samma läge som i maj

Men det vi fått se nu är bara ett tillfälligt eldupphör så att parterna kan återuppta samtalen. Överenskommelsen är egentligen bara en överenskommelse om framtida samtal om en kommande överenskommelse. Läget är egentligen inte annorlunda än det var i maj parterna emellan.

Låter det krångligt? Det är det. Och långt ifrån över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.