V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt av Löfven att kasta dem omdiskuterade utredningen i papperskorgen. Foto: SVT/TT

Analys: ”Upplagt för regeringskris – är Sjöstedt redo med avtryckaren?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sammanbrottet i Las-förhandlingarna innebär att det nu åter är upplagt för regeringskris. Avgörande är om V-ledaren Jonas Sjöstedt är redo med avtryckaren?

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När parterna nu för andra gången på kort tid misslyckas med att komma överens om arbetsrätten är det ett misslyckande inte bara för parterna själva utan också för det som brukar kallas den svenska modellen, dvs att parterna själva och inte politikerna gör upp om spelreglerna på arbetsmarknaden.

I och med beskedet från LO på fredagseftermiddagen är bollen tillbaka igen hos regeringen. Nu väntar lagstiftning och det är ingen hemlighet att det här är en av de frågor under mandatperioden som kan vålla allra störst problem för statsminister Stefan Löfven.

På ena sidan står Vänsterpartiet som hotar med en misstroendeförklaring om regeringen går vidare med det kontroversiella utredningsförslag som ska ligga till grund för lagstiftningen. På andra sidan står Centerpartiet och Liberalerna som vill att hela utredningsförslaget ska genomföras. Stefan Löfven kläms mellan sköldarna och riskerar att förlora regeringsmakten på kuppen.

Skulle Vänsterpartiet ta det slutgiltiga steget och begära en misstroendeomröstning har både Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna lovat att vara med och fälla Löfven.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt av Löfven att kasta den omdiskuterade utredningen i papperskorgen. Men det kan inte Löfven göra. I så fall spricker januariavtalet, som är den grund regeringsmakten vilar på.

”En politisk thriller”

Det är alltså upplagt för en politisk thriller framöver. Att januaripartierna skulle omförhandla januariavtalet så att Sjöstedt blir nöjd är inte troligt. Uppgörelsen mellan Svenskt Näringsling och PTK kan dock vara en möjlighet för januaripartierna att justera förslaget om arbetsrätten.

Men frågan är hur redo Jonas Sjöstedt egentligen är med avtryckaren? Sverige kan snabbt kastas in i en regeringskris om eller när han är beredd att inleda processen mot en misstroendeförklaring.

I söndagens partiledardebatt talade Sjöstedt om ”några veckor” men faktum är att han själv avgår som partiledare redan den 31 oktober. Några dagar dessförinnan, den 26 oktober, går remisstiden ut för utredningen om Las och arbetsrätten. Ska Sjöstedt hinna agera innan han avgår måste han skynda på processen. Alternativet är att hans efterträdare får ta över stafettpinnen. Frågan är dock hur intresserad Nooshi Dadgostar är av det, med tanke på att hon är helt oprövad som partiledare.

Fälls Löfven av riksdagen är ett alternativ att han kommer tillbaka med en ny regering. Ett liknande fall inträffade 1990 när dåvarande statsministern Ingvar Carlsson avsattes efter ett kontroversiellt lagförslag om ett strejkstopp.

Men Socialdemokraterna är ett betydligt mindre parti idag och det är svårt att se att Löfven kan upprepa konststycket med att få till ett nytt avtal med Centerpartiet och Liberalerna. Att dessutom bli framsläppt av Vänsterpartiet ännu en gång är inte särskilt sannolikt.

Upplagt för regeringskris

Inte heller M-ledaren Ulf Kristersson har med tanke på mandatfördelningen i riksdagen några större möjligheter att bli vald till statsminister. Det skulle förutsätta att Centerpartiet plötsligt byter fot i regeringsfrågan och det är inte troligt.

Således kan det, om Löfven faller i en misstroendeomröstning, vara upplagt för en långvarig regeringskris med nya talmansrundor där det idag är svårt att se en sannolik utgång.

Möjligen blir den enda lösningen då ett extraval, men med tanke på de senaste opinionsundersökningarna, är det inte säkert att ett sådant val skulle göra det enklare att bilda en regering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.