”Ett effektivt vaccin behövs för att stoppa en pandemi” Foto: TT

Analys: Utmaning att få alla att ta vaccinet

Publicerad
Analys ·

Ett effektivt vaccin behövs för att stoppa en pandemi. Men narkolepsifallen efter svininfluensan kan ha påverkat vaccineringsviljan, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Vacciner är en av mänsklighetens allra bästa uppfinningar. De skyddar oss från död och svåra plågor och hjälper oss att utrota sjukdomar och att kväsa pandemier. Normalt tar det år av forskning att få fram fungerande vaccin – men covid-19 har ställt allt vi visste tidigare om vaccinforskning på ända.

Knappt åtta månader efter att sjukdomen upptäcktes testas redan över 20 möjliga vacciner på människor, och de första resultaten börjar nu trilla in.

Coronapandemin

Kan ge biverkningar

Försiktigt lovande, menar experterna, men än är det långt ifrån säkert att något av vaccinerna kommer att fungera. Många vaccin-projekt har misslyckats genom historien, och det är först när läkemedlen testas på större grupper av människor som vi kommer veta hur effektiva – och säkra de är. Nästan i alla fall.

För tyvärr kan vacciner, precis som alla andra läkemedel, ha biverkningar. Även om massvaccineringen mot svininfluensan under hösten 2009 räddade många liv drabbades också hundratals svenskar, främst barn och unga, av en obotlig neurologisk sjukdom som kommer påverka resten av deras liv.

Biverkningen, som är mycket sällsynt, var omöjlig att förutse i de kliniska studier som gjordes om vaccinet innan det godkändes. Det var först när vaccinet gavs till miljoner människor som den upptäcktes. Det går därför inte att garantera att något liknande inte kan ske igen.

Risk måste vägas mot nytta

Så är det med alla läkemedel, och kommer ett fungerande vaccin mot covid-19 måste risk därför vägas mot nytta.

Antivaccinrörelsen är inte särskilt stor i Sverige, men den finns. I USA är den betydligt starkare. Deras kritik riktar sig bland annat mot ett av världens mest välbeprövade vaccin som ges mot mässling, påssjuka och röda hund – och mot HPV-vaccinet, som också är mycket väl undersökt. Båda vaccinerna har getts till hundratals miljoner människor genom åren och anses mycket säkra.

Men vaccin mot covid-19 kommer inte ha hunnit testas på så många människor om det blir godkänt för användning. Det är därför inte konstigt om en del tvekar inför att ta sprutan, med tanke på vad som hände efter svininfluensan.

Att vaccinera sig är inte bara ett sätt att skydda sig själv mot sjukdom – det är också en solidaritetshandling för att inte smitta andra.

Ju fler lovande vaccinresultat som presenteras, desto större anledning finns för våra hälsomyndigheter att fundera inte bara på vem som i första hand ska få vaccinet – utan också på hur risker och nytta med att ta sprutan ska kommuniceras.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet