Anders Kompass om tystnaden inom FN

Uppdaterad
Publicerad

Mörkertalet när det gäller övergrepp som sker av FN-anställda är sannolikt stort. Det sa FN-diplomaten Anders Kompass när han gästade Gomorron Sverige i morse. Kompass larmade om FN-personals övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken och blev avstängd från sitt jobb misstänkt för tjänstefel. Nu är han helt friad från alla misstankar oich säger att det finns en tystnadskultur inom FN. – Det finns en rädsla inom FN för att bli kritiserad, säger han.

FN-anställda Anders Kompass tog del av en rapport som visade att FN-soldater begått övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han gick med rapporten till sin chef, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Men istället för att adressera problemet i Centralafrikanska republiken så anklagade chefen Anders Kompass för tjänstefel.

– Jag reagerade med chock, jag kunde inte tro att det var sant, säger Anders Kompass i SVT:s Gomorron Sverige.

Efter två olika utredningar, en intern och en extern, så är Kompass helt rentvådd.

Tystnadskultur

Finns det en tystnadskultur inom FN?

– Jag har jobbat så många år inom FN, så jag visste att det finns en rädsla inom FN för dåliga nyheter. Man visste att man inte hade följt upp om de här anklagelserna och på något sätt ville man stoppa mig istället för att gå efter problemet.

Kompass blev uppmanad att säga upp sig, men han vägrade.

– Jag visste att jag hade gjort rätt och att FN var dåliga på att hantera den här typen av problem. Jag gjorde mitt jobb, och ville stanna kvar och gå igenom det här för de yngre kollegorna. Jag är gammal och på väg ut, men för de yngre kollegorna är det viktigt att känna såhär ska man jobba, säger han.

När Anders Kompass lämnade rapporten till de franska myndigheterna agerade de på en gång. Inom loppet av några dagar hade de skickat ner polisutredare till Centralafrikanske republiken. De kunde identifiera de ansvariga soldaterna och skicka hem dem till Frankrike där de står under en rättslig process.

Är det viktigare att skydda organisationen än enskilda individer?

– Tyvärr, bland många människor i ledande ställningar inom FN är det det, säger han. 

Ingen unik händelse

Hur mycket mer sånt här tror du förekommer? Som ingen känner till, där det inte finns några skrivna rapporter.

– Det förekommer väldigt mycket. Och varför? Jo för att FN är en jättestor organisation och är beroende av länder som ställer upp med trupper, och är i länder som är i krig som inte har något system. Där soldater och civila män inte klarar av att hantera sin roll att ha makt och där kvinnor och barn är totalt utsatta.

Du har fått full upprättelse och har jobbet kvar, men tänker du stanna i FN nu?

– Nej, jag kommer att sluta. Det viktiga för mig var att gå igenom processen, bli rentvådd, och på något ge ett exempel. Nu vill jag gå vidare med mitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer