Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Händelseförloppet stämmer inte, säger Anders Eriksson som överlevde Estoniakatastrofen. Foto: Håkan Claesson

Anders överlevde Estoniakatastrofen – nu kräver han en ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

Anders Eriksson är en av 137 personer som överlevde Estoniakatastofen. Han har många obesvarade frågor som han vill att myndigheterna nu utreder.

– Det finns flera felaktigheter i den officiella rapporten från 1997. Nu måste myndigheterna göra om och göra rätt, säger han.

Av 989 personer ombord på M/S Estonia förolyckades 852 personer den 28 september 1994.

Bland de många anhöriga har närmare hundra svenska släktningar valt att skicka ett öppet brev till regeringen där de kräver en ny utredning av olyckan.

– Vi vill ha svar på en rad frågor. Det handlar både om hålen i skrovet och om frågan om Estonia kan ha burit på militär last under förlisningsnatten, säger Anders Eriksson.

Kräver öppen och offentlig utredning

I brevet står bland annat:

”Vi kräver nu av Er, våra förtroendevalda politiker och Statens haverikommission, att Ni medverkar till att denna oerhörda katastrof blir utredd igen, grundligt.”

”Detta måste göras av en utomstående, oberoende och opartisk enhet/organisation/myndighet som undersöker alla oklarheter och frågor utifrån ett helhetsperspektiv, offentligt och öppet.”

Hör mer om Anders berättelse och utredningskravet i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Estoniakatastrofens efterspel

Mer i ämnet