Anmärkningar om trängsel på många restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora problem med trängsel på många restauranger och barer, trots den nya lagen som började gälla första juli. Stockholm Stad har hittills gjort drygt 300 inspektioner på restauranger och en tredjedel av dem har fått anmärkningar om allvarlig trängsel.

Den första juli trädde den nya lagen om tillfälliga smittskyddsregler för restauranger i kraft. Den innebär att restauranger, caféer och barer har ett större ansvar att se till att gästerna håller avstånd till varandra. Nu är det också upp till kommunerna att se till att det efterlevs.  

– Vi har precis gjort en kontroll på en restaurang som fått klagomål om att det är trångt. Vi fick göra anmärkning om trängsel på den, berättar Mokhtar Kashwa som är inspektör på Stockholm Stad när SVT följer med honom i arbetet en fredagskväll. Han och hans kollegor på kommunen kommer att göra ett uppföljande besök för att se att restaurangen glesat ut mellan borden.

Coronapandemin

”Många missar att det ska vara en meters avstånd”

Regeringen har gett kommunerna 75 miljoner för att kunna utföra inspektioner om trängsel. I samband med att den nya lagen började gälla förtydligade också Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter till restauranger.  

– Det är väldigt många som missar att det ska vara en meters avstånd runt hela sällskapen och inte bara mellan borden, säger Mokhtar Kashwa.  

Många kommuner har dessutom gått ut med omfattande informationskampanjer, men trots tät dialog mellan inspektörer och krögare, så är det fortfarande trångt på många serveringar. 

– När man får det förklarat för sig när de kommer och gör kontrollerna så är det lätt att förstå. Det är bara att lyda och göra det bästa, säger Emil Lindgren som är servitör på ett ställe som fått besök av kommunens inspektörer. 

Det är i synnerhet i storstadsregionerna och på turistpopulära orter som rapporter om problem förekommer. Flera restauranger riskerar nu att behöva betala vitesbelopp för att de inte rättat till det som inspektörer anmärkt på, trots upprepade kontroller.   

– De flesta verksamhetsutövarna vill göra rätt och vi ser att kunskapen om det här ökar väldigt mycket dag efter dag, men ändå. Det är mycket jobb, säger inspektören Mokhtar Kashwa.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet