Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) riskerar en svår svekdebatt, skriver Mats Knutson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

ANALYS: Annie Lööf har alltjämt avgörandet i sin hand

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med drygt en vecka kvar till jul försöker talmannen sätta extra press på partiledarna. Och är det något som kan skrämma dem är det tanken på ett extra val. Flera av dem riskerar att straffas hårt av väljarna efter höstens misslyckade regeringsbildning.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Talman Andreas Norlén har sagt att han ska ägna helgen åt att samtala med partiledarna. I början av nästa vecka ger han sedan besked om nästa steg i regeringsbildningsprocessen.

Egentligen har han bara två alternativ: Det ena är att redan före jul föra upp M-ledaren Ulf Kristersson till en ny statsministeromröstning i riksdagen. Det andra är att låta partiledarna fundera igenom regeringsfrågan under julledigheten för att sedan göra ett nytt försök att enas.

Om talmannen väljer det första alternativet kan Sverige få en ny regering innan julafton. Det förutsätter dock att Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Kristersson, till skillnad från förra gången.

C och L riskerar att straffas

Frågan är om de är beredda till det. Både Annie Lööf och Jan Björklund har lovat sina väljare dyrt och heligt att aldrig släppa fram en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. Det var ju av detta skäl de röstade nej till Kristersson för några veckor sedan.

Annie Lööf har alltjämt avgörandet i sin hand. Om Centerpartiet sätter ner foten lär Liberalerna följa efter. Jan Björklund är allvarligt försvagad efter höstens turer i regeringsfrågan.

Men skulle Annie Lööf och Jan Björklund plötsligt göra helt om i regeringsfrågan riskerar de en svår svekdebatt. Å andra sidan riskerar de också att straffas hårt av väljarna om de fortsätter att rösta nej till varje statsministerkandidat som ställs upp i riksdagens kammare.

Centerpartiet och Liberalerna har till skillnad från övriga partier röstat nej i samtliga tre statsministeromröstningar som hållits under hösten. De röstade först nej till Stefan Löfven och avsatte honom, därefter röstade de nej till Ulf Kristersson och i dag röstade de alltså åter nej till Löfven.

Chansning för talmannen

Det här riskerar att skada förtroendet för dem i väljarnas ögon, vilket de är väl medvetna om. Och nu hoppas Ulf Kristersson kunna utnyttja detta för att förmå dem att släppa fram honom i nästa statsministeromröstning.

Det kan gå vägen, men kan samtidigt föra Sverige ännu ett steg närmare ett extra val.

Det blir alltså lite av en chansning för talmannen om han väljer att försöka driva regeringsfrågan till en tredje statsministeromröstning redan före jul.

Ett mer försiktigt agerande skulle kunna innebära att han ger partiledarna ytterligare betänketid. Att frågan sätts i pausläge över julhelgen och att arbetet med att försöka få fram en ny regering återupptas först på det nya året.

Hotar med extra val

Samtidigt finns ett klart egenvärde i att så snabbt som möjligt lösa regeringsfrågan. Det har nu gått över tre månader sedan valet och den utdragna regeringsprocessen riskerar att skada förtroendet för inte bara politiker utan för det politiska systemet i stort. Väljarna förväntar sig att partiledarna ska lösa regeringsfrågan före jul.

Uppenbart håller också talmannen Andreas Norlén på att tappa tålamodet. När han i dag öppet hotar partiledarna med extra val skickar han en tydlig signal till dem att det nu är dags för dem att ta sig ur låsningarna från valrörelsen.

Om även nästa statsministeromröstning misslyckas står Sverige på randen till ett extra val.

För flera riksdagspartier kan ett nyval få katastrofala konsekvenser. Liberalerna och Miljöpartiet riskerar att helt åka ur riksdagen medan Moderaterna kan förlora positionen som näst största parti till Sverigedemokraterna.

SD hoppas på extra skjuts

Men inte heller övriga partier kan vara säkra på att ett extra val blir en framgång. Enda undantaget är förmodligen Sverigedemokraterna som hoppas få en extra skjuts genom de etablerade partiernas oförmåga att bilda regering.

Allt detta kommer partiledarna att vara väl medvetna om när de i helgen för samtal med talmannen.

Först efter helgen får vi en första signal om hur det här dramat kommer att fortsätta: Om regeringsfrågan plötsligt kan få en snabb lösning före jul eller om följetongen fortsätter efter helgerna och därmed riskerar att sluta i ett extra val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.