Foto: TT

Antal personer som får smärtstillande läkemedel ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antal personer som använder sig av smärtstillande, och starkt beroendeframkallande, läkemedel ökar kraftigt i Sverige. Nu kritiseras vården för att utan handledning skriva ut mediciner som riskerar att göra patienter beroende.

Trots att det har gått åtta år sedan Nils Bergstrand förlorade sitt ben på en semesterresa har han kraftiga smärtor varje dag. Men numera använder han sig av mental träning för att hantera det.

– Jag trodde att det jag såg var verkligheten, men sedan har jag fått berättat för mig efteråt att jag betedde mig väldigt konstigt. Det var mycket aggressions-problem och bråk. Jag sa konstiga saker. Det har jag inget minne av överhuvudtaget.

– Det är väldigt lätt att få för mycket medicin utskrivet. Det finns heller ingen handledning efteråt i hur man ska hantera det här, och hur man ska trappa ner, säger Nils Bergstrand.

SVT Nyheter har valt att titta på Socialstyrelsens statistik över användningen av en grupp vanliga, receptbelagda smärtstillande läkemedel. Där ingår bland annat Citodon, Treo Comp, Panocod och Ardinex.

Omvandlas till morfin

Läkemedlen innehåller kodein, som till en del omvandlas till morfin i kroppen, vilket är en starkt beroendeframkallande substans. Sedan 2006 har antalet personer som får utskrivet preparat ur denna grupp av läkemedel ökat med en tredjedel i förhållande till befolkningen.

Men SVT kan också visa att ökningen inom kraftigare smärtstillande medel är ännu mer dramatisk. Antalet patienter som tillskrivs preparat som innehåller oxikodon – ett syntetiskt morfinpreparat – har ökat med 350 procent under samma period. Flera smärtläkare som SVT talat med säger att de får patienter på remiss som stått på oxikodon under lång tid.

Det är en oroande utveckling, menar både läkare och forskare.

– Man kan hamna i en sits där man tar mer än vad man egentligen vill och behöver. Till sist är det väldigt svårt att sluta för medicinen är sådan att man tvingas av naturen så att säga höja dosen hela tiden, för att få samma effekt, säger Björn Bragée, smärtläkare.

– I USA har man sett att följt med att man har en ökad förskrivning av den här typen av smärtstillande läkemedel, så har man sett ett ökat antal dödsfall. I USA har man för närvarande klart fler dödsfall i opioida läkemedel än i till exempel heroin, säger Fred Nyberg, professor i farmakologi.

Socialstyrelsen följer utvecklingen

Läkemedelsverket säger till SVT Nyheter att de rekommendationer som finns kring hur dessa preparat ska skrivas ut är tillräckliga. Det tycker även Socialstyrelsen – men säger samtidigt att de följer utvecklingen.

– Som det ser ut i dag så är det en ökad förskrivning på det här området. Det måste vi också titta närmare på och se om det krävs ytterligare åtgärder eller är det så att de befintliga, nationella rekommendationerna som finns, i det här fallet från Läkemedelsverket, är tillräckliga, säger Arvid Widenlou Nordmark på Socialstyrelsen.

”Man mår jättedåligt”

Nils Bergstrand fortsätter att kämpa med att hantera sina smärtor i benet med mental träning. 

– I bland tänker jag så här att det vore fantastiskt skönt att bara få en paus från smärtorna. Men det är att fuska, det bara förlänger alltihop och jag vill inte hamna i det där med medicin igen för man mår jättedåligt, säger Nils Bergstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.