–Arbetet med att förbättra säkerheten för patienter måste fortsätta, säger Kjell Asplund som är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

Är det fritt fram att experimentera på människor nu?

Uppdaterad
Publicerad

–Jag är oroad över signalen det här sänder. Vissa personer kan anse att man nu kan göra vad som helst, säger thoraxläkaren Oscar Simonsson efter beskedet att förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ned.

Idag stod det klart att förundersökningen mot Paolo Macchiarini läggs ned då åklagarna anser att det inte går att styrka misstankarna om vållande till annans död.

Med anledning av beskedet gästades Aktuellt av thoraxläkaren Oscar Simonsson, en av de fyra läkare som slog larm om Paolo Macchiarini, och Kjell Asplund som är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och som har granskat hela Macchiarianiaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet