Foto: TT

Arbetsförmedlingen skickade ut felaktiga meddelanden

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals arbetssökande med aktivitetsstöd har riskerat att missa ersättning när arbetsförmedlarna skickat ut felaktiga meddelanden om uteblivna besök. Vid en genomgång visade det sig att hela 40 procent av meddelandena var felaktiga.

Arbetssökande måste varje månad rapportera om sina möten med arbetsförmedlingen, aktiviteter de deltagit i och vilka jobb de sökt. Hösten 2013 infördes sanktioner för den grupp  arbetssökande som får a-kassa, där de riskerar att förlora ekonomisk ersättning om de inte följer reglerna.

Anmälda som felaktigt frånvarande

Den 1 mars i år infördes samma hårdare regler för de arbetssökande som har aktivitetsstöd, vilket är 160.000-170.000 personer. Om man exempelvis missar ett möte med sin handläggare på arbetsförmedlingen riskerar man alltså att förlora pengar. Nu visar det sig att tusentals arbetssökanden i den här gruppen blivit felaktigt anmälda som frånvarande.

Göran Åhman är projektledare för införandet av aktivitetsrapporter och sanktionssystemet, och han tycker det är olyckligt att det blivit fel:

– När det gäller meddelanden om uteblivet besök så har vi nu i början sett att det är ungefär 40 procent som är felaktiga, det vill säga de har antingen varit på besöket eller haft ett giltigt skäl till varför de inte kunnat komma, som de anmält, säger Göran Åhman.

”Hoppas att det här ska minska”

Han berättar vidare att det handlar om att arbetsförmedlaren helt enkelt glömt att registrera uppgifterna på rätt sätt.

– Det är ju inte bra att det blivit så. Där måste vi göra insatser för att förbättra det, säger Åhman, och fortsätter:

– Det som är det viktigaste för oss är att kunderna inte ska drabbade, så det är där som vi sätter in vår energi. Det andra är att gå ut och påminna våra chefer och medarbetare om vikten av att man dokumenterar på rätt sätt. Så vi hoppas att det här ska minska under hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.