Påve Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén under den ekumeniska gudstjänst i Lunds domkyrka. Nu reagerar hon på hans uttalande om svenska kvinnor. Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ärkebiskopen om påven: Svårt få balanserad människosyn

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar den svenska ärkebiskopen Antje Jackelén på påvens uttalande om att vissa svenska män söker kvinnor från andra länder. – Att leva i enkönade miljöer kanske inte gör det så lätt att i alla stycken uppnå en balanserad människosyn, säger hon till SVT Nyheter.

I samband med att påven lämnade Sverige uttalade han sig om kvinnlig prästvigning och om svenska kvinnor. Ärkebiskopen reagerar på påvens påstående om att svenska kvinnor är ”mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och en annan man som söker kvinnor från andra länder”.

I dag säger Antje Jackelén till SVT Nyheter att på grund av att påven rör sig i enkönade miljöer – mansdominerade – kanske han inte har en fullt ut balanserad människosyn.

Kvinnlig prästvigning

Påven uttalade sig även vad gäller kvinnlig prästvigning, och konstaterade att det inte kommer att vara aktuellt för den katolska kyrkan. Antje Jackelén ser inte det här som en skild kvinnosyn, utan en skillnad i synen på prästämbetet.

– Prästvigning av kvinnor är en omistlig del av det lutherska världsförbundet. I den svenska kyrkan är det en självklarhet att kvinnor vigs till präster. Positionen som påven gav uttryck för är välkänd – så har det alltid varit. Men det handlar om en skild syn på ämbetet. Det är viktigt att vara medveten om att skillnaderna gäller synen på ämbetet i sin helhet, det är inte en fråga om manliga eller kvinnliga präster.

– Man kan inte säga att i katolskt perspektiv så är manliga lutherska präster mer erkända än kvinnliga. Att i debatten göra en sådan skillnad är patriarkalt tänkande och har ingenting att göra med teologi. På motsvarande sätt finns det från den lutherska sidan skillnader i förståelsen av påvesämbetet, säger Antje Jackelén.

Läs mer: Hela påvens uttalande

Dialog för större enhet

Jackelén tillägger att påvens besök i måndags föregicks av nästan 50 år av samtal mellan Vatikanen och det lutherska världsförbundet, och hon menar att de samtalen har lett till resultat.

– Det finns ingen anledning att tro att inte den vägen också kan vara framgångsrik i fortsättningen.

Vad innebär att vara framgångsrik? Vad är ändamålet?

– Att fortsätta dialogen framåt mot större enhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet
Påve Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén under den ekumeniska gudstjänst i Lunds domkyrka. Nu reagerar hon på hans uttalande om svenska kvinnor. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Påven Franciskus hälsar på ärkebiskopen Antje Jackelén under hans besök i Sverige. Foto: TT