Arrangörer slipper polisnotan

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsklubbar och arrangörer av kulturevenemang ska inte längre betala polisens kostnader. Istället tillför man extra pengar i budgeten som ökas med 20 miljoner kronor från och med januari 2014.

Det är en av de senaste årens mest infekterade fråga inom idrottssverige som nu får en lösning; Frågan om vem eller vilka arrangörer som ska betala för polisens bevakning i samband med fotboll eller konserter. Två utredare har lämnat två olika förslag, men regeringen väljer nu en tredje väg.

– Vi kommer föreslå att vi avskaffar ersättningskyldigheten för samtliga arrangörer i samband med olika evenemang. Det gäller både idrottsevenemang och kulturevenemang, säger justititeminister Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Klubbar har fått betala

Som reglerna är nu, så ska de fotbollsklubbar som drivs som idrottsaktiebolag, det vill säga, AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro, ska betala för polisbevakning, medan ideella föreningar som Malmö och Göteborg slipper betala.

– Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Gäller även kulturarrangörer

Också festivaler och konserter har krävts på stora summor för polisbevakning. Det handlar bland annat om kommuner som bedrivit stadsfestivaler och som tvingats betala hundratusentals kronor till polisen. Men det ändras alltså nu för samtliga.

– Det är både principiellt korrekt och skönt att man har kommit till det här beslutet. För oss är det viktigt både när vi budgeterar och för var vår ”break even” hamnar. Det har handlat om väldigt mycket pengar, över en miljon kronor per år, säger Martin Forssman, vice vd Sweden Rock.

Tidigare evenemangsnotor ska betalas

Konkurrensverket har också påpekat att konkurrenssituationen blir besvärlig, när man ska jämföra, olika arrangörer åt.

– Sammantaget så uppväger nackdelarna fördelarna när bara vissa ska betala för poliskostnader, säger Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Den betalning som polisen tidigare krävt av arrangörer berörs inte av det nya förslaget och måste betalas enligt de gamla reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet