Foto: TT

Assange kan snart förhöras

Uppdaterad
Publicerad

Dörren till Ecuadors ambassad i London ser ut att ”inom kort” stå öppen för den svenska åklagare som vill förhöra Julian Assange där.

För tre år sedan gav Ecuador asyl till den sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren. Sedan dess har tre av de fyra brotten preskriberats. Det återstående gäller misstänkt våldtäkt med preskribering först 2020.

Ecuador har tidigare krävt ett specifikt avtal för att samarbeta, där Sverige skulle erkänna hans asylstatus. Ett sådant avtal kan Sverige inte ingå, däremot ett generellt avtal om att ländernas myndigheter kan hjälpa varandra med åtgärder för att kunna utföra utredning och lagföring.

Fallet Assange

Förhandlingar pågår

På måndagen inledde länderna avtalsförhandlingar på statssekreterarnivå i Stockholm.

– Vi hade ett bra och konstruktivt möte som utmynnade i att vi hoppas ha ett avtal klart inom kort, sade ämnesråd Cecilia Riddselius på justitiedepartementet till TT.

– Förhoppningen är, även om det är ett generellt avtal, att det ska gå att tillämpa i det enskilda fallet, det vill säga att åklagaren kan begära förhöret med stöd av avtalet.

”Inom kort” innebär i sammanhanget i god tid före jul, förtydligar hon.

TT har sökt men inte kunnat nå överåklagare Marianne Ny för en kommentar.

Fakta Assangeaffären

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av överåklagare Marianne Ny på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hittills hindrat det.

Nu närmar sig länderna ett generellt avtal om rättsligt samarbete i brottmål, vilket gör det möjligt för Ny att förhöra Assange på ambassaden.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet