Foto: TT

Asylsökande ska omfördelas från Sverige

Publicerad

Sverige kommer att få hjälp från EU för att klara flyktingkrisen. Omplacering av asylsökande som har sökt sig hit och miljoner euro i ekonomisk hjälp ska göra situationen hanterbar, berättade i dag EU:s kommissionär för migration Dimitris Avramopoulos.

Sverige blir ett av de EU-länder från vilka asylsökande ska omplaceras till andra medlemsländer. Dessutom får Sverige flera miljoner euro för att underlätta flyktingmottagningen och behöver heller inte ta emot några av de asylsökande som omfördelas från Italien och Grekland.

– Kommissionen kommer att föreslå att asylsökande ska omplaceras från Sverige och att Sverige inte kommer behöva ta emot asylsökande som omfördelas, sa EU:s kommissionär för migration, inrikes frågor och medborgarskap, Dimitris Avramopoulos, under en presskonferens på måndagen.

”Sverige har fått igenom sin linje”

Regeringen och EU-komissionen var överens på ”nästan alla punkter”, sa Avramopoulos. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) var nöjd med resultatet av mötet. Sverige har fått igenom sin linje, sade han till SVT Nyheter.

Sverige kommer dessutom att få 154 miljoner euro, varav nästan 11 miljoner omedelbart, för att finansiera asylhanteringen och förstärkningen av gränskontrollerna. Avramopoulos la till att han dock hoppas att Sverige lättar på gränskontrollerna ”så fort situationen har normaliserats”.

Hur många flyktingar som ska omförflyttas från Sverige och när det ska ske lät EU-kommissionären vara osagt. Inga detaljer har fastslagits, men fler uppgifter kan komma i veckan, sa han.

Hoppas övertala fler

Tidigare i år kom EU överens om att 160.000 asylsökande ska omförflyttas från Italien och Grekland till andra EU-länder, men flera medlemmar, däribland Polen och Ungern, har vägrat ta emot sin kvot. Hittills har endast 160 människor omplacerats.

Avramopoulos hoppas att de som inte vill ta emot ska kunna bli övertalade att ändra sig – EU kommer inte att ta till några straff, sa han under presskonferensen.

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat den senaste tiden, men det är fortfarande för stort tryck för att det ska vara hanterbart, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter. Han visste inte heller hur många som nu ska omförflyttas, men hoppades på ”så många som möjligt”.

– Vi ligger nu på 6.000 asylsökande per vecka, tidigare har det legat på 10.000. Vi måste ner till 2.000-3.000 om vi ska klara detta, säger Johansson.

”Ingen kan klara detta själv”

Avramopoulos sade sig dela Morgan Johanssons besvikelse över de EU-medlemmar som vägrar ta emot asylsökande, men öste beröm över Sverige.

– Flyktingkrisen har varit en av de största utmaningarna för Europa de senaste åren. Sverige är ett av de EU-länder som har tagit emot flest flyktingar i år. Ett litet land som gör en stor ansträngning. Men inget land kan, eller bör, hantera detta själv, sa Avramopoulos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer