Lill-Babs. Foto: Niklas Lindman/SVT

Att nyhetsbevaka Lill-Babs bortgång

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters nyhetschef online, Michael Kucera, skriver om redaktionens arbete när de nås av beskedet att Barbro ”Lill-Babs” Svensson avlidit.

Klockan är strax efter elva på förmiddagen när den där välbekanta känslan av totalt fokus infinner sig. Vi har just nåtts av uppgiften att Barbro ”Lill-Babs” Svensson har avlidit och nu stannar allt annat arbete på redaktionen upp.

De första minuterna pågår ett febrilt arbete för att få uppgifterna bekräftade, så att en pushnotis och den första nyhetsuppdateringen kan läggas ut. De kommande timmarna lägger redaktörer, reportrar och ansvariga chefer allt annat åt sidan och ägnar sin kraft åt att skriva de första artiklarna, hitta de finaste videosekvenserna och omedelbart få igång en direktsändning i nyhetsappen och ganska snart också i SVT1.

Nyhetsbloggen
Michael Kucera. Foto: Jan Danielsson/SVT

Vi gör det å ena sidan med den vana och säkerhet som man får efter flera års arbete vid en nyhetsdesk. Samtidigt är det svårt att helt lämna de egna känslorna i bakgrunden. Jag tror att de flesta av oss som jobbar den här dagen har en speciell relation till just ”Lill-Babs”. I vår direktsändning formulerar Lill Lindfors det så här: ”Lill-Babs har alltid älskat sin publik. Hon har inte poserat och det har känts väldigt, väldigt ärligt.” Och när Lasse Berghagen fyller på och säger att Lill-Babs ”lämnar en stor, ljus fläck på planeten jorden efter sig” ser jag flera blanka ögonpar på redaktionen.

Trots det går arbetet i rasande tempo. Gäster till sändningen rings in, redaktörerna diskuterar vinklar på nya artiklar och videoklipp och reportrarna knappar koncentrerat på tangentbord och redigeringsdatorer. När vi ett par timmar senare avslutar direktsändningen har vi intervjuat ett antal av landets mest namnkunniga artister och visat mängder med klipp ur SVT:s arkiv. På nyhetslöpet på svt.se visas en rik mosaik av artiklar och videoklipp som beskriver Lill-Babs livsgärning. Innan dagen är slut kommer huvudartikeln att ha visats mer än en halv miljon gånger.

För egen del släpper den professionella masken först på kvällen hemma i TV-soffan när Petra Marklund i direktsändning i Aktuellt avslutar SVT:s rapportering med en fantastisk version av Lill-Babs ”April, april…”.

Då torkar också jag en tår ur ögonvrån.

Här kan du fördjupa dig i SVT Nyheters bevakning om Lill-Babs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet