Dansk polis vid ett av tillslagen under onsdagen. Foto: Presse-fotos.dk

Sex män och två kvinnor begärs häktade för brott mot terrorlag

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen begärde dansk åklagare sex män och två kvinnor häktade misstänkta för försök till terrorism. Två män och en kvinna misstänks ha tillverkat bomber, medan fyra män och en kvinna misstänks ha försökt köpa vapen för att använda vid en attack i Danmark eller utomlands.

Under torsdagen kommer åtta personer att begäras häktade i dansk domstol. Det ska enligt Danmarks Radio röra sig om sex män och två kvinnor i åldrarna 19 till 28, utom en av kvinnorna som är 38 år. De är alla misstänkta för försök till terrorism. Polisen grep under onsdagen totalt 21 personer på olika platser i Danmark, skriver Danmarks radio. Av dessa släpptes senare 12 personer.

De misstänkta ska ha haft ett ”militant, islamistiskt motiv”, enligt Köpenhamnspolisen.

Tillslag på tidigare kända platser

Två av adresserna har tidigare genomsökts av polisen för misstänkt förberedelse av bombdåd. Då fann polisen bland annat aceton, tändvätska och en 10-liters bensindunk och ändrade sedan rubriceringen till misstänkt mordbrand. Två män greps men släpptes senare.

Under häktningsförhandlingen framkom att två av männen är samma personer som greps tidigare i år misstänkt för mordbrand.

Här ägde danska polisens insatser rum. Foto: SVT

En norsk gripen

Den norska säkerhetstjänsten bekräftade under torsdagen till norska public service-bolaget NRK, att en person i Norge har koppling till de gripna personerna i Danmark, rapporterar NRK. Mannen ska ha gripits redan i september och misstänks enligt polisen ha haft kontakt med flera av de gripna i Danmark.

Tre nekar till brott

De åtta personerna har begått två olika brott. Under torsdagen hölls därför två separata häktningsförhandlingar i Köpenhamns tingsrätt.

I den ena salen, med två män och en kvinna, meddelade åklagaren att de begärs häktade för försök till terrorism, eftersom de enligt polisen ska ha velat tillverka en eller fler bomber i syfte att skrämma Danmarks invånare. Var bomberna skulle komma att placeras är ännu oklart. Alla tre nekar till brott, rapporterar Danmarks radio.

Resten av häktningsförhandlingen beslöt domaren skulle hållas bakom stängda dörrar och inga namn kommer att tillkännages.

Fyra män och en kvinna försökte köpa vapen

I den andra salen, med fyra män och en kvinna, meddelade åklagaren att även de begärs häktade för försök till terrorism. De ska ha försökt köpa vapen och ljuddämpare till vapen som senare tänkts användas vid en attack antingen i Danmark eller i utlandet. Alla fem nekar till brott.

En separat förhandling i Odense

Under torsdagen kommer även en till häktningsförhandling att hålls i Odense. Där kommer en man att höras. Det är ännu oklart vad han begärs häktad för. Mannen blir därmed den nionde personen som begärs häktad. Häktningsförhandlingen har begärts hållas bakom dubbelt stängda dörrar, vilket innebär att inte ens anklagelserna mot honom kommer att läsas upp inför allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.