Foto: Pixabay

Bakterien som käkar upp din PET-flaska

Uppdaterad
Publicerad

Forskare hoppas att bakterien kan användas för att avlägsna plast som skräpar ute i naturen.

När något smakar äckligt och anses oätbart brukar det ”smaka plast”. För bakterien Ideonella sakaiensis är det en positiv sak. Japanska forskare har upptäckt hur bakterien på sex veckor i en 30- gradig temperatur kan mumsa i sig en liten plastfilm.

Först så fäster sig bakterien fast i plastfilmen och utsöndrar enzymet PETase som resulterar i tereftalsyra (MHET). Syran tas upp av bakteriecellen som omvandlar det till molekyler som den sedan använder som energi.

Speciella enzymer

Bakteriens två enzymer har en väldigt annorlunda funktion jämfört med dess närmaste släktingar. Forskarna ställer sig därför frågan om enzymerna som bryter ner PET utvecklats under den 70 åriga perioden som PET har funnits ute i naturen. På så vis skulle bakterien skaffat sig en levnadsfördel av att kunna bryta ner plast. Sedan tidigare vet man bland annat att det finns bakterier som lever på att bryta ner olja.

Mikroplast

Omkring 56 miljoner ton PET-plast producerades år 2013 i hela världen. Problemet med all plast är att det på naturlig väg tar hundratals år att brytas ner. När plast som flyter omkring i hav utsätts för solljus bryts de ner till mindre bitar. Dessa mindre bitar uppfattas som mat av fiskar och andra djur. Plastbitarna innehåller ofta gifter och det är oklart vad det orsakar för skada på arter och ekosystem. Plastbitarna förflyttas i näringskedjan från mindre organismer till större rovdjur och ackumuleras på så vis i näringskedjan.

– Mikroplast är ett stort problem i den marina miljön. Det är en jättestor fråga hur vi ska lösa problemet. Plastbitarna drar till sig andra kemikalier och det finns till exempel stormfåglar som har fullt med plast i magen, säger Bert Van Bavel som är professor i kemi vid MTM på Örebro universitet.

De japanska forskarna hoppas nu att upptäckten av bakterierna kan användas inom plaståtervinning och för att avlägsna plast som skräpar i naturen.

Studien publiceras i veckans nummer av Science.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer