Royal Navy mötte spanska fiskebåtar

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal spanska fiskebåtar möttes av den engelska flottan när man försökte ta sig in i vattnen utanför Gibraltar.

Ett hundratal spanska fiskebåtar satte på söndagen kurs mot Gibraltar för att protestera mot det konstgjorda rev som orsakat en eskalerande konflikt mellan Spanien och Storbritannien, skriver El Pais.

Uppåt sju patrullbåtar från den brittiska flottan och Gibraltarpolisen mötte upp för att stoppa de omkring 40 spanska fiskebåtarna. Patrullfartygen stötte till och med ihop med fiskebåtarna i sina försök att hindra dem från att ta sig över den osynliga linjen mellan Spaniens och Gibraltars vatten, skriver El Pais.

Omkring 40 spanska båtar deltog i protesten, som avslutades strax efter klockan 11.

Konstgjort rev i fokus

Gibraltars lokalregering säger att revet, som består av 70 betongblock, skyddar den känsliga havsmiljön från fiske. Fiskarna anser att det bryter mot miljölagar och skadar spansk fiskeindustri.

Spanien har svarat med hårdare gränskontroller till området och hotar med höga gränsavgifter. Inrikesminister Jorge Fernández Diaz rättfärdigar avgifterna med att Gibraltar är ett problemområde för smuggling och att tullarbetarna är ”llojala”.

Lång konflikt i botten

Det spanska missnöjet med den gamla brittiska kolonin går tillbaka långt i tiden, trots att Gribraltarklippan med dess strategiskt viktiga position vid Medelhavets inlopp, har tillhört Storbritannien i sammanlagt över 300 år – betydligt längre än den varit i spansk ägo.

Vid en folkomröstning 1967 röstade också en stor majoritet i Gibraltar för att området skulle få fortsätta tillhöra Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer