Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partsekreterare Tobias Baudin om partiets kommande Nato-besked. Foto: SVT

Baudin: Nato-besked kommer den 15 maj

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) bekräftar att ett besked om Nato kommer den 15 maj.

– Oavsett vad vi tar för beslut, så är det lika bra för partiet att vi tar det nu. Vi ser inte att vi kan vänta en dryg vecka till, säger Tobias Baudin.

Återrapporteringen om hur partiet ska ställa sig till ett medlemskap i Nato var först tänkt att hållas den 24 maj men det har tidigare kommit uppgifter om att det kan ske tidigare, redan den 15 maj.

Nu bekräftar Tobias Baudin (S), partisekreterare, att ett ställningstagande kommer att komma den 15 maj när partistyrelsen ska samlas för att återrapportera och diskutera den säkerhetspolitiska dialog som pågår i partiet och som ska vara klar den 12 maj.

Enligt Tobias Baudin är det bättre att meddela ett beslut nu på söndag än att vänta ytterligare en vecka eller två.

– Vi ser inte att denna vecka kommer att ge någon ny kunskap, säger han.

Trycket på partiet utifrån att skynda på processen är stark trots att det finns kritik i partiet om att det redan går alldeles för fort i en så avgörande fråga som ett eventuellt medlemskap i Nato.

– Det finns säkert de som är kritiska, men utifrån läget har vi ändå haft en ordentlig diskussion i partiet, säger Tobias Baudin och fortsätter:

– Sedan när det kommer till sakfrågan så kan man ha åsikter. Och det vore konstigt om det inte fanns det.

”Hålla jämna steg med Finland”

Den säkerhetspolitiska analysen som riksdagspartierna gör under ledning av utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist ska vara klar den 13 maj.

Den 14 maj väntas finska S ge besked och den 17 maj anländer den finländske presidenten Sauli Niinistö till Stockholm för ett statsbesök.

Tobias Baudin understryker att det är viktigt att hålla samma tidslinje som Finland då länderna delar och samarbetar i frågor när det gäller utrikes- och försvarspolitik.

– Det finns fördelar att hålla jämn takt med vårt grannland och nära samarbetspartner.

Kan du säga något om vad det lutar mot inom partidistrikten?

– Det är inte så att de har kryssat i ja eller nej. Det är mer en sammanvägande bedömning när de skickar medskick. Jag förstår att många fokuserar på Natofrågan, men det finns även andra frågor att ta hänsyn till, inte minst med utrikespolitiken, säger Tobias Baudin och fortsätter:

– Den sammanvägande bedömningen är att de flesta tycker det är bra om vi kan fatta ett beslut redan nu på söndag. Att vänta en eller två veckor till förändra egentligen ingenting. Partistyrelsen kommer att ha ett välgrundat förslag till beslut på söndag när de möts. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Mats Knutson igeom partiernas ställning i Natofrågan genom åren – och vad som fått dem att ändra sig. Foto: Sara Cosar/Markus Ljungholm/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer