Berlin får Ronald Reagan-staty mot sin vilja

Publicerad

En staty av den tidigare amerikanska presidenten Ronald Reagan, har i samband med 30-årsdagen av Berlinmurens fall invigts i Berlin mot stadens vilja, rapporterade den amerikanska tidningen Wall Street Journal under veckan.

I över tio år har USA velat resa en staty över Ronald Reagan i Berlin, för att hedra minnet av presidenten som de menar hade en viktig roll när muren skulle rivas.

Men politikerna i Berlin har varit enade i frågan och gång på gång sagt nej till USA när de bett om att få resa en staty precis vid Brandenburger Tor, platsen där Reagan höll ett berömt tal två år innan murens fall.

USA tar saken i egna händer

I Berlin har man länge resonerat på så vis att Reagan redan är tillräckligt hedrad i och med att han är hedersmedborgare i staden men det räckte inte för USA som i stället för att lyssna på politikerna tog saken i egna händer.

Under fredagen den 8:e november invigde USA:s utrikesminister Mike Pompeo den tre meter höga statyn som kommer stå på en balkong inne på den amerikanska ambassaden, i stället för framför Brandenburger Tor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.