– Eftersom vi bor i närheten gick vi hit för att titta på Bidens gamla hus, säger Michelle Dempsey. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Bidens hemstad i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Inför presidentvalet i USA gör kandidaterna flera stopp i vågmästarstaterna under de sista dygnen, bland dem Pennsylvania där valet kan avgöras. Det är 20 elektorsröster som står på spel – och Joe Bidens gamla hemstad Scranton spelar en viktig roll.

– Jag är inte superförtjust i någon av dem, säger Scrantonbon Michelle Dempsey.

Över 93 miljoner amerikaner har redan röstat, men viktiga väljare, som ännu inte bestämt sig eller som väntar till valdagen med att rösta, återstår att övertyga.

Just i Pennsylvania kan det dra ut på tiden innan rösterna är färdigräknade. Anledningen är att Högsta domstolen i en färsk dom bestämt att poströster som har poststämplats senast valdagen den tredje november och som kommer in inom tre dagar efter valet får räknas.

Ett av stoppen som Air Force One gör under måndagen med president Trump är just i Scranton, Joe Bidens födelseort och en gång ett demokratiskt fäste.

Trump vann med bara 44 000 röster i Pennsylvania 2016. Den gången röstade många uppgivna industriarbetare som förlorat sina arbeten när fabriker lades ned på Donald Trump, liksom landsortsbor som kände sig svikna av den politiska eliten i Washington. Även i år väntas delstaten spela en viktig roll för utgången i valet.

Bidens kampanj: Tar inget för givet

Den här gången är demokraten Joe Biden i ledning – men det var också Hillary Clinton för 4 år sedan.

Enligt väljarundersökningar är det bland annat vita, vidareutbildade kvinnor som i allt högre grad stöttar den demokratiska kandidaten nu, jämfört med valet 2016.

– Jag brukar tycka att båda sidor har både stolliga och bra saker i sina program. Men den här gången tänker jag rösta på Biden, säger Michelle Dempsey som bor i Scranton.

– Jag är varken demokrat eller republikan, men jag tror att Biden vill få oss att enas.

Joe Bidens kampanj säger dock att man inte tar något för givet. Under måndagen håller han ett av sina slutkampanjmöten i stålstaden Pittsburgh, vicepresidentkandidaten Kamala Harris besöker Philadelphia och även den tidigare presidenten Barack Obama kommer hit för att dra röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet