Biståndsminister Hillevi Engström (M). Foto: Nyhetsbyrån TT

Biståndsministern kräver svar efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsminister Hillevi Engström kommer att ta kontakt med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, efter SVT:s avslöjande om att Sida-chefen tagit emot ersättning från sin tidigare arbetsgivare Rädda Barnen samtidigt som hon jobbade på myndigheten.

– Jag kommer att prata med Charlotte Petri Gornitzka för att gå till botten med det här. Det är viktigt att få reda på om det handlar om dubbla löner eller om ett avgångsvederlag, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Charlotte Petri Gornitzka hävdar att summan på närmare en halv miljon kronor var ett avgångsvederlag för tjänsten hon hade som generalsekreterare på Rädda Barnen. Men enligt Rädda Barnens ordförande Inger Ashing var Charlotte Petri Gornitza formellt anställd i fyra månader efter att hon tillträtt tjänsten på Sida och fick därmed en månadslön.

Inger Ashing säger också att Rädda Barnens ledande företrädare inte har avgångsvederlag eller pensionsförmåner utöver kollektivavtal i sina anställningsavtal.  Även om det formellt inte är fel att ta emot dubbla löner så bör det egna omdömet vara vägledande, menar Inger Ashing – något som också biståndsministern håller med om:

– Det är väldigt viktigt att alla befattningshavare i staten har ett gott omdöme och en hög moral. Det är kanske ibland inte tillräckligt att man följer reglerna, det måste också vara lämpligt, och därför vill jag titta närmare på det här och säkerställa att man följt alla regler och att man har betett sig på ett moraliskt sätt. En generaldirektör har en hög lön, åtnjuter ett högt förtroende och ska agera på ett lämpligt sätt, säger Hillevi Engström.

Vet du mer? Kontakta SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.