Bitvis kaos under första presidentdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en debatt med lite politik och många avbrytanden när republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden möttes i den första presidentvalsdebatten.

– Kan du bara hålla käften, sade Biden efter att ha blivit avbruten flera gånger.

Donald Trump avbröt återkommande sin motkandidat och Joe Biden hade svårigheter med att komma till tals. Moderatorn Chris Wallace fick gång på gång påminna om debattens spelregler, som båda partierna enats om på förhand.

– Han klarar inte av jobbet, sade Trump om sin motståndare.

Presidentvalet i USA 2020

– Alla vet det, han är en lögnare, sade Biden om presidenten.

Nominering av HD-domare

Debatten inleddes med att de båda kandidaterna fick frågor om Trumps beslut att skyndsamt nominera en ersättare till den nyligen avlidna HD-domaren Ruth Bader Ginsburg.

Donald Trump sade att nomineringen är helt i sin ordning och att Demokraterna troligtvis skulle ha gjort på samma sätt. Biden å sin sida poängterade att det amerikanska folket borde få säga sitt genom att rösta innan en ny domare till Högsta domstolen nomineras.

NYT uppgifter om Trumps inkomstskatt

Donald Trump fick frågor av Chris Wallace om tidningen NYT uppgifter, om att Trump betalat 750 dollar i federal inkomstskatt under 2016 och 2017.

– Jag betalade miljoner i skatter och miljoner i inkomstskatter, sade Trump.

Biden avbröt och bad Trump redovisa sina skattedeklarationer.

Lag och ordning

Frågan om lag och ordning fick mycket utrymme under debatten. Biden pressades där om vad han själv har gjort för för att stoppa våldsamma demonstrationer. Men han menade att det inte var hans uppgift just nu.

– Jag är en tidigare vice president, sa Joe Biden och skyllde i stället på den sittande presidenten.

Ifrågasatte röstningen

När ämnet ”valets integritet” skulle debatteras fick kanditaterna frågan om de kan svära att inte förklara sig som segrare förrän valresultat har fastställts. Joe Biden svarade ja medan Donald Trump uppmanade sina anhängare att vara uppmärksamma och delade sin misstänksamhet mot om valet kommer gå rätt till.

Båda kandidaterna fick frågan om varför väljarna ska välja just dem.

– Det har aldrig funnits en administration eller president som gjort lika mycket som jag under tre och ett halvt år, sade Trump.

– Under de senaste åren har vi blivit svagare, sjukare, fattigare, mer polariserade och mer våldsamma, sade Biden.

En minuts skillnad i taltid

Enligt CNN fick Trump något mer prattid än Biden, drygt 39 minuter mot knappt 38, men bitvis var det svårt att höra vad någon av dem sa då de gång på gång pratade i munnen på varandra.

Se hela debatten här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet