Björnar återvänder till Tjernobyl efter hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Brunbjörnar har inte synts till i området kring det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl på över hundra år. Men nu har brittiska och ukrainska forskare fotat vad som tros vara de första bevisen på att björnarna återvänt.

Tillsammans med ukrainska kollegor har forskare på Salford-universitetet i Storbritannien satt upp 42 stycken kameror inne i den säkerhetszon som upprättades efter explosionen i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.

”Inga bevis förrän nu”

Från en av kamerorna kunde forskarna i oktober hämta hem bilder av en brunbjörn. Brunbjörnar har inte observerats i området på över hundra år och upptäckten gjorde forskarna mycket upprymda.

– Lyckligtvis låg jag till sängs så det var ingen risk att jag skulle ramla. Jag skickade sen informationen till några kollegor som kunde dela känslorma. Det gjorde de, skriver Sergej Gasjtjak på Chornobyl Center i ett mejl till SVT Nyheter.

– De senaste åren har det funnits en misstanke att björnarna börjat gå in i zonen eftersom det funnits spår men vi har inte haft bevis förrän nu, skriver forskningsledaren Mike Wood på Salford-universitetet.

Fler än 110 000 människor evakuerades från sina hem efter explosionen i kärnkraftsverket i Tjernobyl, som beskrivs som den värsta olycka i ett kärnkraftsverk som världen någonsin skådat. En 30 kilometer stor säkerhetszon upprättades också runt den förstörda reaktorn.

Femårigt forskningsprojekt

Under åren efter olyckan har området varit en varit en värdefull källa för forskning om radioaktivitetens påverkan.

Mike Wood och hans kollegor fokuserar i första hand på stora däggdjur. De är del i ett femårigt forskningsprojekt vars mål är att minska osäkerheten när det gäller att bedöma vilka risker människor och djurliv utsätts för i kontakt med radioaktiv strålning, skriver BBC.

Ska mäta radioaktivitet

Forskarna kommer fortsätta använda kamerorna fram till slutet av 2015. Efter det planerar de att fästa halsband med gps-sändare på djuren för att se hur de rör sig inne i zonen och även fästa mätutrustning på dem för att mäta hur stor dos radioaktivitet djuren får i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.