En bil har beslagtagits av polisen i utredningen efter förgiftningen i Amesbury. Skyddsklädd polis plastade in bilen innan de bogserade den därifrån. Foto: TT

Boende varnas efter förgiftningen i Storbritannien

Publicerad

En bil har beslagtagits – och plastats in av polisen i Storbritannien. Nu varnas boende i tre brittiska städer efter förgiftningen i Amesbury.
– Ingen, vuxen eller barn, bör plocka upp främmande föremål som kan innehålla vätska eller gel, av hänsyn till den egna säkerheten, säger Sally Davies, Englands ledande medicinska rådgivare, till The Guardian.

En bil har tagits i beslag i staden Swindon som ligger drygt fem mil norr om Amesbury där paret förgiftades förra veckan, rapporterar brittiska medier. Poliser närmade sig bilen i skyddsdräkt och plastade in den innan den bogserades i väg. Polisen bekräftar att beslaget har gjorts i samband med den pågående utredningen, enligt TT.

Enligt BBC tillhör den vita Audin sannolikt en sjukvårdare som tog hand om den 44-åriga kvinnan när hon blev sjuk. Sjukvårdaren ska ha fått kroppsvätskor från kvinnan på sig, men det finns inga uppgifter om att han ska ha skadats.

Tredje stad

Polisen i Wiltshire manar invånarna till lugn och säger att bilen blivit omhändertagen på ett säkert sätt. Men i och med det utökas utredningen till en tredje stad, utöver Salisbury där ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades i mars och Amesbury där paret förgiftades. Utredarnas högsta prioritet är att hitta ett föremål som misstänks ha innehållit nervgiftet Novitjok och som kvinnan och mannen i Amesbury kan ha kommit i kontakt med. Polisen har tidigare konstaterat att det kan röra sig om samma behållare som innehöll det som förgiftade den ryske ex-agenten.

Vid medvetande

Samtidigt har den 45-årige mannen, som tidigare var livshotande skadad, vaknat, meddelar sjukhuset enligt Reuters. Hans tillstånd beskrivs som kritiskt men stabilt.

Boende i Amesbury och Salisbury uppmanas av Englands ledande medicinska rådgivare Sally Davies att vara försiktiga.

– Ingen, vuxen eller barn, bör plocka upp främmande föremål som kan innehålla vätska eller gel, av hänsyn till den egna säkerheten, säger hon till The Guardian.

Storbritannien – som inte har presenterat bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna i Salisbury och Amesbury. Ryssland nekar till inblandning.

Fakta: Attacken i Salisbury

Visa

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

I förra veckan insjuknade en 44-årig kvinna och hennes 45-årige partner i Amesbury efter att ha drabbats av nervgiftet Novitjok. Kvinnan avled senare på sjukhus.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet