Björn Wahlroos, Nordeas strylseordförande, och Casper von Koskull, Nordeas vd, under bankens årstämma på Grand hotel i Stockholm. Foto: TT

Bonusfest i Nordea – trots att vd:n lovat frysta chefslöner

Uppdaterad
Publicerad

Bonusarna för Nordeas ledning kostade aktieägarna närmare 52 miljoner kronor 2017, en ökning med cirka 25 procent. Detta trots att vd:n lovat att frysta chefslöner.

– Lönestoppet gäller inte rörlig ersättning, säger Magnus Nelin, kommunikationschef på Nordea Sverige.

Nordea är för tillfället Sveriges mest utskällda bank. Banken har bland annat flest missnöjda privat- och företagskunder av svenska storbanker. Aktiekursen har gått uselt jämfört med konkurrenterna, det senaste resultatet var under förväntningarna och det pågår samtidigt ett nedskärningsprogram.

Gäller inte rörliga ersättningen

Dessutom har det periodvis blåst rejält kring bankens ledning på grund av flyttbeslutet. Kritiken medförde att Nordeas vd Casper von Koskull i januari i år gick ut i tidningen Dagens Industri och berättade att han fryst chefslönerna för toppledningen.

Nordea flyttas från Sverige

– Jag tror det är rätt att göra det här, sade han till tidningen.

Men vad som inte framkom var att lönestoppet bara gällde den fasta lönen. En stor del av Nordeachefernas totala ersättning kommer från den rörliga ersättningen, det vill säga bonusar.

Bonuskostnaden för de tio cheferna i ledningen var 2016 närmare 40 miljoner kronor, visar Nordeas färska årsredovisning. Året efter, det vill säga 2017, var kostnaden över 50 miljoner kronor. Det vill säga en kostnadsökning på över 25 procent.

Ersättning på drygt 20 miljoner

Enligt Nordeas informationsavdelning beror en del del av ökningen på att flera chefer slutade eller bytte tjänst under 2016. Drar man bort den delen från summan blir ökningen i stället cirka fem procent. Inte en lika dramatisk ökning per person.

Den rörliga ersättningen för vd minskade något mellan de två åren. Däremot fick finanschefen Torsten Hagen Jörgensen en bonusökning med nästan två miljoner kronor.

Från drygt sex miljoner kronor till drygt åtta. Hans totala ersättning inklusive lön och förmåner hamnade på 18 miljoner kronor. Vd Casper von Koskulls totala ersättningar landade på drygt 20 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordea flyttas från Sverige

Mer i ämnet