Foto: Scanpix

Borgerliga begravningar ökar

Publicerad

Fler och fler begravs borgerligt. Men den ökning som skett de senaste åren är förmodligen bara början – först om några år blir det en ordentlig uppgång, spår branschen.

Siffror från begravningsbyrån Fonus visar att den stadigt ökande trenden när det gäller andelen borgerliga begravningar fortsätter.

När man började mätningarna 2001 genomfördes 4,3 procent av byråns begravningar borgerligt, förra året var motsvarande siffra 11,9 procent.

Även på Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) har vd:n Ulf Lernéus noterat en liknande trend. 2013 var 9,69 procent av begravningarna inom SBF borgerliga. Nu tror han dock att ökningen kommer stanna av – men det bara tillfälligt.

-Jag tror att det kommer att stagnera lite under ett par år. Vi ska komma ihåg att de som går ur Svenska kyrkan är relativt unga personer, så det kan ta 30-40 år innan det får ett riktigt genomslag.

Nya officianter

Lernéus räknar med att andelen kommer öka till 15 procent efter 2020. Vid 2030 tror han att så mycket som var fjärde begravning kommer att vara borgerlig, vilket kan innebära nya krav. Bland annat måste de som kan leda en borgerlig begravning bli fler.

-Om det blir en större ökning än nu, vilket statistiken pekar mot, så är det klart att då kommer det behövas utbildas nya officianter kontinuerligt. Men jag tror inte vi ska vara rädda för att det ska bli en brist, säger Peter Göransson, marknadschef på Fonus.

Vem som helst

Officiant kan vem som helst vara men många kommuner håller med särskilda begravningsförrättare och begravningsbyråernas personal kan ibland hjälpa till. När behovet av officianter ökar anser Ulf Lernéus att det är viktigt att se till att dessa håller en hög kvalitet.

-Jag tycker att det är av vikt att man inte bara väljer de som vill utan dessutom ställer lite kvalitetskrav. Det är en jätteviktig roll man ikläder sig, det blir ett starkt minne för de anhöriga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.