Hör hur musikbranschen, fisket och Skottland blivit stora problem för Boris Johnson efter Brexit. Foto: Olof Andersson, SVT/Erik Nylander, TT.

ANALYS: Här är Boris Johnsons brexitbaksmälla

Publicerad
Analys ·

Det har gått en månad sedan brexit genomfördes fullt ut och Storbritannien lämnade EU:s inre marknad och tullunion. De första veckorna utanför den europeiska gemenskapen har kantats av störningar av olika slag. Boris Johnsons brexitbaksmälla skulle man lite elakt kunna säga.

Men problemen har av förklarliga skäl hamnat i skymundan av den pågående pandemin.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Trots att ett nytt handelsavtal finns på plats förändrades villkoren för de brittiska exportföretagen drastiskt efter årsskiftet. Över en natt infördes krav på mängder av nya dokument och tillstånd, vilket ledde till förseningar vid gränsövergångarna.

De brittiska skaldjursexportörerna drabbade extra hårt eftersom deras varor är särskilt känsliga för transportförseningar. Dyrbar last bestående av hummer och krabba fick kastas bort och fiskebåtarna kunde inte längre sälja sin fångst till exportfirmorna.

Efter ett ramaskri från fiskeindustrin sköt den brittiska regeringen till motsvarande 260 miljoner kronor. Den syrliga kommentaren från branschfolket löd: ”Ett plåster på såren som hjälper tillfälligt”.

Hyllor i matbutiker gapar tomma

För så kallade restriktionsvaror som kött- och mejeriprodukter gäller särskilt hårda krav. Det fick en lastbilschaufför på väg från Storbritannien in i EU bittert erfara när han fick sin skinksmörgås konfiskerad.

– Welcome to the brexit, sa den nederländske tullaren till chaffisen. Händelsen har blivit viral.

I Nordirland har matvarubutikernas hyllor gapat tomma på grund av nya kontroller av varor mellan England/Wales/Skottland och Nordirland.

Det har också blivit dyrare för privatpersoner att handla online, vilket lett till att en del företag både i EU och Storbritannien helt sonika stoppat all försäljning till kunder ”på fel sida”.

Turnéstopp

Brittiska musiker har drabbats av regeringens löfte att stoppa den fria rörligheten. För i avtalet mellan EU och Storbritannien finns ingen överenskommelse om visumfria resor för musiker och andra konstnärliga yrkesgrupper. Det gör att musiker som vill turnera i EU måste söka visum i varje enskilt land, något som är både krångligt och dyrt.

En namninsamling om visumlättnader för musiker har samlat in mer än 280 000 underskrifter. Stjärnor som Elton John, Sting och Radiohead har dessutom skrivit ett öppet brev till Boris Johnsons regering för att tvinga fram en förändring.

Det brittiska parlamentets underhus kommer att debattera frågan.

Splittrad union?

Efter årsskiftet har kraven på en ny självständighetsomröstning i Skottland fått ny fart. Det styrande nationalistpartiet SNP med försteminister Nicola Sturgeon i spetsen driver på frågan inför det kommande valet i maj. I ryggen har Sturgeon en lång rad opinionsmätningar som ger majoritet åt de skotska självständighetsivrarna.

Kraven oroar helt klart Boris Johnson som ju måste godkänna en folkomröstning. Premiärministern vill absolut inte bli ihågkommen som den som splittrade den brittiska unionen. 10 Downing Street har därför dragit igång en rejäl motoffensiv för att försöka vända opinionen.

Barnsjukdomar?

Det här var bara några exempel på störningar som uppstått efter brexit. Det finns dock fler och säkerligen kommer nya att uppstå.

Den brittiska regeringen har avfärdat störningarna som barnsjukdomar som snart är över.

Andra tror att det här är något vi kommer att få leva med under lång tid framöver.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.