SVT Nyheter har samlat manliga reaktioner på metoo. Foto: SVT

”Börja i omklädningsrummen” – över 200 män ger sin syn på #metoo

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter under fredagen bad män skicka in sina tankar och erfarenheter av #metoo kom hundratals reaktioner in. Många ville dela med sig av sin syn på debatten, andra kom med konkreta förslag på förändring. ”Börja i omklädningsrummen, speciellt i hockey!”, skriver signaturen Ingen lagspelare.

Tusentals och åter tusentals kvinnor har delat sina historier om sexuella övergrepp och trakasserier.

När SVT Nyheter efterlyste de manliga läsarnas reaktioner strömmade hundratals reaktioner in. Flera med förslag på förändringsarbete.

Kampanjen #MeToo

”Börja i omklädningsrummen, speciellt i hockey! Vad flickor ska finnas till för och hur en man ska vara har vidriga standarder här. Aldrig bra att samla män/pojkar i grupp, blir stenålder av det då”, skriver signaturen ”Ingen lagspelare”.

”Jag är en del av problemet”

Många av männen som skickat in sina historier beskriver grupptryck, strukturer och förväntningar på vad ”en man är” som förklaringar till hur det kunnat gå så långt.

En signatur skriver ”Grabbar lär sig en massa strunt av äldre grabbar” en annan skriver ”Jag är en del av problemet när jag säger sexistiska, rasistiska eller homofobiska skämt” och fortsätter längre ner i sin text ”Det har aldrig varit illa menat, utan med syfte att istället försöka lyfta gemenskapen genom skratt. Bara att inse att man är en del av problemet.”

Efterlyser ett ”mansuppror mor grabbigheten”

Flera av dem som skriver vill understryka att de själva har insett att de är ett del av problemet.

En signatur skriver att han tycker att det finns ”skitattityder” bland de grupper av män som han rör sig i, och ställer sig frågan vad han själv kan göra åt problemet.

”Vad gör jag åt det då? Förutom att undvika grabbar i klunga, inte mycket. Ett mansuppror mot grabbigheten skulle väl vara något. Det lätt att känna, att mot grabbigheten kämpar själva gudarna förgäves, men om männen deltar i förändringskampen kan man ha större hopp.”

Vill se hårdare källkritik

Även om flera av de män som skrivit in till SVT Nyheter tycker att debatten har blivit en ögonöppnare finns det även de som tycker att debatten börjar likna något som de beskriver som en häxjakt.

”Som man behöver jag inte ändra mitt beteende alls för det är individen som utför handlingen och inte män kollektivt, så sluta upp med er häxjakt!”, skriver signaturen ”Man”.

De efterlyser hårdare källkritik från medierna.

”Självklart är inga övergrepp okej men sedan när fick kvinnorna som grupp monopol på trovärdighet? Har inte sett ett enda ifrågasättande av någon kvinnas historia. Bara en reflektion,” skriver signaturen ”Mats” som får medhåll av ”Erik” som beskriver #metoo som ett drev.

”Snacka om drev! Vad vet vi egentligen om allt det här?? Jag känner inte igen mig som mansgrisen i sammanhanget!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet