Foto: SVT

Nationalekonom: Positivt med ökade inkomstklyftor

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskillnaderna har ökat kraftigt över tid i Sverige, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är positivt, tycker Malin Sahlén, nationalekonom.

– Det är bra när det blir skillnad på att jobba och att inte jobba. När det lönar sig att utbilda sig, anstränga sig mer och göra framsteg på jobbet. Det gör också att fler människor får arbete, sa Malin Sahlén.

Malin Sahlén, från den liberala tankesmedjan Timbro, och Irene Wennemo, ledarskribent för Aftonbladet, möttes i en debatt i Aktuellt för att diskutera inkomstskillnader.

Wennemo instämde i att det finns rättvisa skäl för vissa löneskillnader, men även de som inte är det.

– Vi har haft en elit som haft en enormt god förmögenhets- och inkomstutveckling under en lång tid, och en annan grupp som stått och stampat. Standarden ökar i samhället och de får inte del av den standarden, säger Irene Wennemo.

– Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå. Trots att man satsat resurser på jobbskatteavdrag, försämrat arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och snart studiebidraget.

”Resultatet är obefintligt”

Sahlén framhöll att Sverige fortfarande är bland de länder som har minst inkomst- och löneskillnader, och sa att utanförskapet minskat och att fler är aktiva på arbetsmarknaden.

– Arbetslösheten har ökat, men det beror på att fler sökt sig till arbetsmarknaden. Antalet personer som jobbar av befolkningen har ökat.

Men Wennemo höll inte med om att jobbskatteavdraget och Alliansens andra åtgärder gett bra utdelning.

– Kostnaden har varit stor i termer av ökade skillnader, men resultatet obefintligt, sa Irene Wennemo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.