Totalt förstördes fem bostadslägenheter i branden i Oxie. Butikerna i nedervåningen klarade sig men fick en del vatten och rökskador i byggnaden som ligger mittemot biblioteket. Foto: Johan Dernelius

Storbrand i Malmö – flerbostadshus utrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Branden började på vinden i flerbostadshuset i Oxie i utkanterna av Malmö. Ett 30-tal personer evakuerades – och en person fördes med ambulans till sjukhus.

Larmet kom vid 23-tiden på lördagskvällen. Det brann då i ett flerbostadshus på Lertegelvägen i Malmö.Enligt räddningstjänsten började branden på vinden. Det var till en början stor risk för att den skulle spridas ner till lägenheterna.

– Jag har inga detaljer ännu men vi har inte kontroll på branden och det är spridningsrisk så därför utrymmer vi, sade Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten vid midnatt.

Ett trettiotal personar har evakuerats från flerbostadshuset i Malmö efter branden, enligt SVT:s medarbetare på platsen. Foto: Andreas Hillergren/ TT

Enligt Mikael Nilsson, SVT:s medarbetare på platsen, har ett 30-tal personer blivit evakuerade till en närliggande skola. En man har förts i ambulans till sjukhus. Skadeläget är oklart.

”Ingen naturlig orsak”

Vid 01-tiden meddelade räddningstjänsten att läget börjar vara under kontroll. Men släckningsarbetet beräknades fortsätta hela natten.

– Räddningstjänsten har arbetat med släckningsarbete under morgonen och börjar bli klara, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson på söndagmorgonen.

– Vi har bistått räddningstjänsten med evakuering av ett 30-tal personer. Elva lägenheter drabbades av branden, varav två väldigt allvarligt, fortsätter hon.

Vad är det som gör att det bedöms som grov mordbrand?

– Det finns uppgifter som vi måste utreda. Det finns ingen naturlig orsak till den här branden, säger Anna Göransson.

Teknisk undersökning lär göras först på måndagen, då det behöver svalna först.

Ett trettiotal personar har evakuerats från flerbostadshuset i Malmö efter branden. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.