De senaste två åren har Brännbollsyran lockat 16000 besökare varje dag. Foto: SVT arkivbild

Brännbollsyran får anmärkningar

Uppdaterad
Publicerad

Miljön inne på området rapporteras inte följa det premisser det tillfälliga tillståndet Brännbollsyran i Umeå har. Brännbollsyran som drar cirka 16 000 besökare varje år har i år fått anmärkning på att inte följa alkohollagen kring servering, samt avvikelse kring miljöaspekten på området.

Tidningen Västerbottens Kuriren skriver idag om att Brännbollsyran har fått anmärkningar på kommunens tillsyn. Det som anmärkts i miljöinspektionsrapporten är bland annat disk som inte plockats undan i serveringen, att det inte funnits tillräckliga alkoholfria alternativ samt att det funnits för lite toaletter på området.

Serveringslagen

– Det är svårt att ha översikt över ett sånt stort område som Brännbollsyran har. Vi anmärkte på att det inte var disk bortplockat kring serveringen och att personer uppgav att man kunnat köpa hela flaskor vin i serveringstälten, samt att publik urinering skett på plats. Vilket ger en avvikelse i alkohollagen, säger Jenny Wallin, miljöinspektör på Umeå kommun.

72 istället för 96 toaletter 

18 stycken toaletter kunde inte brukas på grund av brist på vattentillförsel. Det var något som inte upptäcktes på den syn som hälsoskyddsansvarig vanligtvis gör innan eventet går igång.

– Enligt vår rapport upplevde besökarna ändå att hygien och tillgängligheten kring toaletterna har fungerat bra. Angående de toaletter som inte fungerade får vi vara mer förberedda på det till nästa år, säger Christina Hagman, hälsoinspektör Umeå kommun.

Inga ytterliga åtgärder

– Avvikelserna leder inte till någon ytterligare åtgärd i dagsläget men vi kommer att ta med det i dialog med arrangören när nästa års planering av Brännbollsyran startar, säger Jenny Wallin miljöinspektör på Umeå kommun.

Arrangören:” Generellt sett gick det väldigt bra”

Ansvarig för eventet är Peter Arkhult, han ser inte att anmärkningarna är allvarliga.

-  Jag uppfattar inte att de är några allvarliga anmärkningar, det är ju frågor om detaljer som kommer upp varje gång när det är så mycket människor. Generellt sett så gick det ju väldigt bra, vi för ju dialog med kommunen efter och före eventet så vi tar med detta till nästa år, säger Peter Arkhult vd för Brännbollsyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.