”Bråttom att stoppa friskolor”

Uppdaterad
Publicerad

Aktuellt har tidigare berättat att den slutna kristna sekten Plymouthbröderna fått tillstånd att starta en friskola. Sedan man lovat att skolan, som heter Laboraskolan, ska följa den svenska läroplanen och genomföra en allsidig undervisning med bland annat jämställdhetsplaner, har Skolverket gett sitt tillstånd.

Frågan är dock hur det går ihop med de värderingar som ska råda i alla svenska skolor. Enligt Plymouthbröderna är nämligen kvinnan underställd mannen. Dessutom tror Plymouthbröderna inte på evolutionsläran.

Även muslimska skolor

Men det är inte bara vissa kristna friskolor som tar avstånd från evolutionsläran. Liknande resonemang finns också bland muslimska friskolor.

Efter vårterminen i år sade fyra lärare upp sig på den arabisk-islamiska friskolan Al Mustafaskolan i Järfälla utanför Stockholm.

Nu har de fyra anmält sin gamla arbetsplats till Skolverket. På Al Mustafaskolan höll läraren i arabiska och islam i undervisningen om hur jorden skapats.

Den allvarligaste anklagelsen från de avhoppade lärarna är dock att skolan inte brytt sig om att anmäla fall av barnmisshandel till de sociala myndigheterna.

Omöjligt med kattungar

En lärare på en annan muslimsk friskola har liknande erfarenheter.

-Att jag skulle kunna berätta om hur barn kommer till, det är otänkbart. Gud har skapat människan av lera som i keramiska kärl, står det i Koranen, säger hon.

-Jag kan inte ens berätta hur kattungar föds. Linnéåret kan vi bara glömma. Varför då? Jo, det finns ju hanar och honor även bland växter och de fortplantar sig ju, säger hon vidare.

Skolan har godkänts som fristående grundskola av Skolverket. Den har ålagt sig att följa läroplanen och de nationella kursplanerna – precis som alla andra friskolor.

”Man vill isolera”

Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul, var kritisk redan när det i början av 1990-talet blev möjligt att starta friskolor i Sverige.

I dag tycker hon att det blev som hon befarade.

-Skälet till att man startar sådana här skolor är just att man ska isolera sektmedlemmarna, att de inte ska ha kontakt med några andra. Det är just för att de INTE ska få den allsidiga undervisning som vi är så noga med, säger hon.

-Det är mycket bråttom. Jag tycker att det är rätt många barn som har farit illa i de här skolorna och därför är det väldigt bråttom att stoppa dem, säger Nalin Pekgul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.