Gerard Goodwyn avslöjade fusket med förlusterna inom Stora Enso. Foto: Scanpix/SVT

Bredsida mot Stora Ensos siffermygel

Uppdaterad
Publicerad

Nu träder Stora Ensos förre redovisningschef fram och avlossar en bredsida mot sin forna arbetsgivare. Företagets ledning kan under många år ha gjort sig skyldig till lagbrott.

Det hela började när Stora Enso köpte Consolidated Papers i Nordamerika för en svindlande summa. Marknadens reaktion blev mycket negativ och företagets aktie rasade på börsen.

Förlusterna hopas...

Och förlusterna bara fortsatte. Den delegation från Stora Enso som besökte de amerikanska fabrikerna insåg genast att man köpt ett gammalt företag med ålderdomlig teknik och företagskultur som dessutom hade en vikande efterfrågan att brottas med.

Men trots att man försökte hissa varningsflagg, ville företagsledningen i Helsingfors inte lyssna. Istället uppmanades man att rapportera mer positiva siffror än man hade grund för. Sten Holmberg hade titeln senior vice president för Stora Enso Nordamerika och berättar om sina duster med ledningen i Stockholm och i Helsingfors:

– Det var riktigt tuffa diskussioner om vad det verkliga värdet var. Vi hade ju räknat där borta då och kommit fram till ett nedskrivningsbehov som vi fick presentera i Stockholm och Helsingfors, men det var ett beskt piller att svälja.

Till slut fick man ändå svälja medicinen och valde 2002 att skriva ner värdet på den amerikanska verksamheten med 10 miljarder kronor.

...och mörkas

Men efter 2002 syns inga nedskrivningar av värdet i bolagets rapporter förrän 2007. Detta trots att förlusterna skenade. Mannen som upptäckte det heter Gerard Goodwyn. När Goodwyn sammanställde koncernens årsredovisningar upptäckte han stora penningströmmar från Stora Ensos svenska verksamhet till moderbolaget i Finland. Totalt hade 43 miljarder tömts ur det svenska dotterbolaget och skickats till moderbolaget i Finland. När Goodwyn påpekade att en rättelse borde göras hotades han med sparken för vad han ansåg vara en rutinrättelse. Då begrep han att han kommit något stort på spåren.

”Knivarna ven i rummet”

När Gerard Goodwyn fortsatte att utmana den mäktiga Wallenbergsfären blev livet minst sagt besvärligt:

– Efter det så ”ven knivarna i rummet”. Jag förvandlades till ett nervvrak och sedan gav de mig sparken.

Det som hade gjort ledningen så upprörd var Gerard Goodwyns egen undersökning som han dessutom tagit till Price Waterhouse Cooper – Stora Ensos externrevisorer. Där kunde man först inte tro på omfattningen av det som Goodwyn hade att berätta.

– De var chockade och ville veta hur något sådant var möjligt. Jag svarade att det egentligen var enkelt. Man såg till att bolaget skrev ner värdet med tio miljarder 2002, men sedan 2003, 2004, 2005 och 2006 så skrev man inte av ett öre fast förlusterna bara växte på hög, berättar Goodwyn.

Olagliga aktieutdelningar

Men det som gör siffertrixandet särskilt allvarligt är de skyhöga aktieutdelningarna. Sedan Consolidated köptes, hade bolaget delat ut motsvarande 260 procent av sin vinst till aktieägarna. En skyhög andel även om det hade handlat om ett välmående företag. I själva verket handlade det om ett företag där väldiga förluster mörkades.

Trots att 43 miljarder kronor tömts från Stora Ensos svenska dotterbolag och förts över till det finska moderbolaget, så hade värdet på den svenska verksamheten inte skrivits ner alls. Den var värd 43 miljarder mindre, men det mörkades. Och det här var enligt Goodwyn det som oroade revisorerna på Price Waterhouse Cooper mest:

– Förlusterna som mörkats var mellan fem och sex miljarder Euro (ca 43 miljarder svenska kronor). De blev extremt oroliga och konstaterade att enorma nedskrivningar av företagets värde skulle behöva göras. Företaget skulle förlora sitt rörelsekapital och inte kunna fortsätta att ge utdelning till aktieägarna. Dessutom skulle de utdelningar som man redan genomfört ha varit direkt olagliga.

Manipulationen fortsätter...

2007 pensionerades Stora Ensos finske VD Jukka Härmälä som suttit vid rodret under hela den tid då aktieutdelningarna skjutit i höjden samtidigt som bolagets verkliga värde urholkats. Samma år såldes den amerikanska verksamheten av. När den slutliga siffran över det amerikanska fiaskot skulle presenteras vid årsstämman 2008 ombads Gerard Goodwyn att säga att förlusterna bara var hälften så stora som de faktiskt var.

...och utdelningarna

På stämman presenterade också en nyvalde VD:n Juoko Karvinen en kraftigt förskönad bild av förlusterna. Goodwyn upptäckte också att tidigare aktieåterköp bokförts på ett olagligt sätt. Han fick kritik för att vara ”för ärlig” i sin kommunikation med Deloitte som hade tagit över som företagets externa revisorer, och aktieutdelningarna fortsatte.

Goodwyn hamnade nu rejält på kant med företagsledningen som hotade honom med sparken. Trots detta informerade Goodwyn företagets advokat om att de fortsatta utdelningarna var olagliga. Företaget gick ut med en rättelse, men företagsledningens försök att försköna årsrapporterna fortsatte och Goodwyn fick till sist ett nervöst sammanbrott och sjukskrevs. Sedan fick han sparken. När Gerard Goodwyn gick ut med sin historia i pressen, blev den enda påföljden att den ansvarige revisorn på Price Waterhouse Cooper fick en anmärkning. Stora Ensos styrelse har hittills sluppit all offentlig granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.