Foto: Wikimedia Commons

Tåg försenat varje dag i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Pendlartåget mellan London och Brighton har inte lyckats komma fram i tid en enda gång det senaste året.

I Japan finns snabbtåget Shinkansen, som ytterst sällan missar sin utsatta ankomsttid. 2012 rapporterades en genomsnittlig ankomsttid som var under 40 sekunder senare än enligt tidtabellen. Naturkatastrofer inräknat.

Riktigt samma ackuratess finns kanske inte på våra svenska järnvägar. Men, värst i klassen är nog ändå den brittiska tåglinjen från Brighton i söder till London med avgång 7:29 på morgonen trafikerad av företaget Southern Railways vagnar. Inte en enda ankomst i tid under hela 2014. Det rapporterar tidningen The Telegraph.

”Inte levererat på rätt nivå”

240 gånger under året rullade tåget in försenat på sin destination.

– Jag tycker inte att vi har levererat den nivå på servicen som våra kunder förväntar sig, säger företagets vd David Scorey.

Företaget menar att en stor del av förklaringen ligger i att spåren in till London är oerhört vältrafikerade under rusningstid, vilket gör att minsta problem för ett tåg på sträckan, får rejäla konsekvenser även för de övriga.

Southern Rails höjde nyligen priset för en säsongsbiljett, något som fick pendlare att reagera.

– Tågen har alltid varit usla i det här landet, säger pendlaren Magnus Kemp från Brighton.

Här kan den intresserade läsa om de brittiska tågens punktlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer