Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör brottsmåladvokaten Ulrika Borg: ”Förtalsbrottet är utformat så att det inte spelar roll om det är sant eller inte” Foto: Claudio Bresciani/TT

Brottmålsadvokaten: ”Spelar ingen roll om det är sant”

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot Ebba Busch kommer med stor sannolikhet att fokusera på två saker: hur många som nåddes av Facebookinlägget och vilka konsekvenser det kan få för det utpekade ombudet.

Det säger Ulrika Borg, brottmålsadvokat.

Ebba Busch ifrågasatte sin motparts juridiska ombud i ett inlägg på Facebook. Hon pekade också ut ombudet för brott som ligger långt tillbaka i tiden. Nu utreds KD-ledaren för grovt förtal.

Att anklagelserna mot den utpekade ombudet kan visa sig vara sanna har ingen betydelse för utredningen, menar Ulrika Borg.

– Förtalsbrotten är konstruerat på det sättet att det spelar ingen roll om det är sant eller falskt, utan man måste titta på om det är försvarligt att sprida uppgiften, säger hon.

”Tittar på vilka konsekvenser det kan få”

Att ombudet inte pekats ut med namn har inte heller någon större betydelse, eftersom det kan finnas andra sätt för allmänheten att räkna ut vem personen är.

– Det handlar om att man från allmänhetens sida kan identifiera en person, och sedan handlar det om spridning. Om man pratar med en granne är det inte så intressant, men om man lägger ut ett inlägg på sociala medier där det får en stor spridning måste åklagaren titta på vilka konsekvenser det kan få för den utpekade personen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer