Foto: TT

Lööfs pik mot regeringen: ”S är som Antikrundan”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Alliansledare dök upp under Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Jönköping. Annie Lööf (C) passade då på att ge en känga till regeringen.
– Socialdemokraterna är som Antikrundan. Gamla prylar som inte fungerar men som är svindyra.

Alliansen beskrev centerledaren Annie Lööf som curlinglaget i OS, som sopar bort de rödgröna. Samtliga framhöll vikten av att byta ut nuvarande regering, som enligt Liberalernas ledare Jan Björklund är inkompetent.

Trots de mycket goda förutsättningarna i högkonjunkturen är det kris inom en rad områden som skolan, sjukvården, polisen, militären och integrationen, framhöll han.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade att det behövs en ny regering eftersom det inte går att ha en mandatperiod till med en regering som inte kan regera och en opposition som ger intryck av att den inte vill det.

Partiordförande Ebba Busch Thor talar vid Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Jönköping. Foto: TT

”Ansträng dig för att bli svensk”

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att personer som kommer till Sverige från andra länder bör anstränga sig för att bli svenska. 
– Vi måste förändra signalerna vi skickar ut, sade hon i sitt inledningstal.

– Du är välkommen att skapa dig ett gott liv i friheten här. Men när du är här måste du anstränga dig att bli svensk. Du kan vara svensk-iranier, svensk-bosnier, svensk-polsk. Du får gärna bevara saker du finner viktiga från ditt arv. Ta med dig det in i svenskheten. Men bli en del av Sverige, säger Ebba Busch Thor.

Gick till attack mot Löfven

Hon gick också till hårt angrepp mot statsministern i sitt tal.

– Stefan Löfven har fört sjukvården tillbaka nästan ett helt decennium.

Enligt henne har överbeläggningarna på sjukhusen gått upp och andelen som får en operation i tid har gått ner. Samtidigt har väntetiderna på akuten gått upp och chansen att få träffa en läkare ned.

– När Kristdemokraterna tog över socialdepartementet var det 130.000 personer som fått vänta mer än 90 dagar på operation eller specialistbesök. Sedan vi mullrade igång den kristdemokratiska reformmaskinen har köerna mer än halverats – till 51.000 personer. Nu står 94.000 människor i kö. Det är som om hela Växjö hade ställt sig och köat, sade Busch Thor.

Kristdemokraterna vill satsa 27,5 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg. Det motsvarar 16.500 fler personer i vården, enligt KD. Därtill vill man återinföra kömiljarden, införa vårdserviceteam och hemtagningsteam. KD vill också avskaffa landstingens sjukhusansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer