Snövädret slår mot norr i helgen, men i slutet av nästa vecka får nästan hela landet soligare väder. Foto: Ulf Palm/Johan Nilsson/TT

Busväder på gång i norr – men sen kommer vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett ordenligt lågtryck har siktet inställt på norra Sverige, och den riktiga vårvärmen låter alltjämt vänta på sig. Men i slutet av nästa vecka väntar varmare väder igen.

– Från och med onsdag ser vi ut att kunna få in lite varmare luft, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Ett kraftigt lågtryck ligger just nu över Finland. Sent under lördagskvällen och natten mot söndag tar det sig in som regn över Norrlandskusten. Under söndagen övergår det sedan till snö i norra Norrland och i Lapplandsfjällen.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snö i Norrbottens läns södra inland, och för en kombination av snö och vind i norra Lapplandsfjällen. På vissa håll kan det komma så mycket som 1-2 decimeter snö.

Men när det försvinner under början av nästa vecka väntar varmare väder.

Upp mot 20 grader

SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen säger att stora delar av landet från och med torsdag kan bjudas på temperaturer på omkring 20 grader – om solen väl ligger på.

– Prognosen säger växlande molnighet, och det kan snabbt kännas kallt när man sitter i lä. Men framåt torsdagen ser molnen ut att lätta en del, säger hon.

Det kan med andra ord vara läge att ha med sig en jacka att ta på sig när molnen väl skymmer solen.

Ta med solkrämen

SVT:s meteorolog slår även ett extra slag för att det kan vara bra att ha med sig solkrämen om man ska ut i slutet av veckan, även om det inte rör sig om något regelrätt sommarväder.

– Man tänker inte alltid på det, men även om det känns kallt så stor solen högt nu, säger hon.

Och just nu ser det ut som att vädret kan bli ännu lite varmare nästa helg, även om prognosen inte är helt säker såhär tidigt.

Snön dämpar brandrisken

Och det kan även finnas vissa fördelar med att snövädret slår mot norr nu i helgen, menar Åsa Rasmussen.

– Det kan dämpa risken för skogsbränder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.