Michael Hess. Till höger Linus Bylund som anser att han är felciterad av Blekinge Läns Tidning. Foto: Skärmdump Facebook/TT

Bylund: ”Jag är felciterad”

Uppdaterad
Publicerad
Efter att citatet ”våldtäkt är djupt rotad i islamsk kultur” lades ut på Facebook av en lokal SD-politiker har ett ordkrig nu brutit ut mellan Sverigedemokraternas Linus Bylund och Blekinge Läns Tidning.

Efter att Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona, Michael Hess, skrivit på sin Facebook-sida att ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur” reagerade Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Enligt Blekinge Läns Tidning, BLT, ska Bylund ha försvarat Hess uttalande.

– Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod, säger Linus Bylund till Blekinge Läns Tidning.

Men nu nekar Linus Bylund till att han skulle ha gjort uttalandet. När SVT når Bylund över telefonen kallar han händelsen för en anka.

– Det är en anka från början till slut, jag har inte sagt det som påstås i BLT.

Men BLT säger vidare till SVT att Linus Bylund inte är felciterad. Han har inte heller krävt en rättelse av tidningen.

Någon tv-intervju kring händelsen vill dock inte Bylund ge.

– Nej, jag vill inte ställa upp på en inspelad tv-intervju, säger Bylund till SVT.

En pressekreterare som inte ställer upp i en intervju, är inte det lite märkligt?

– Jag tycker inte det. Är det inte märkligt att det är du och din redaktion som ska bestämma vilka frågor som ska tas upp i tv? säger Linus Bylund och fortsätter:

– Det finns shariadomstolar som utdömt våldtäkt som straff, du kan få länkar till det.

Svårt att skiilja mellan politik och åsikt

I ett annat Facebookinlägg ska Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona också ha svarat ja på frågan om man bör ha ett totalstopp för invandrare från muslimska länder.

– Det är inte ett svar som partiet ställer sig bakom. Det är hans egen åsikt, men ibland har våra medlemmar generellt svårt att skilja mellan att vara politiker och allmänna tyckare, säger Bylund till tidningen.

Enligt Bylund är det nu upp till medlemsmötet att avgöra huruvida det uttalandet ska granskas enligt partiets nolltolerans mot rasism.

SVT har varit i kontakt med Michael Hess, som inte vill bli intervjuad.

– Jag kommer med en motartikel. Det är allt jag har att säga, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-uttalande

Mer i ämnet