Cervenka: Det var väntat att SAS får direktstöd

Uppdaterad
Publicerad

1,5 miljarder av de 5 miljarder kronor i kreditgarantier som staten erbjuder flygbranschen riktas till SAS.
– Situationen är så pass allvarlig och det är faktiskt ägarna själva, den svenska och danska staten, som delvis hindrar SAS från att flyga i det här läget. Så då förstår jag också att regeringen ställer upp med pengar, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

Under 2020 kan företag inom flygbranschen ges möjlighet att få kreditgarantier till ett värde av högst 5 miljarder kronor. 1,5 miljarder kronor går till SAS.

– Regeringen är ju delägare i SAS, så det är en speciell situation där man tvingat flygbolaget till restriktioner. Då måste man på något sätt hjälpa till, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

Hon säger också att det hade varit svårt att ta fram ett paket som endast riktas till SAS i en situation där en mängd olika flygföretag drabbas.

– Det är en bransch som är extremt utsatt i det här läget och som sett sina intäkter gå ner till noll, säger Johanna Cervenka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer