För att bevisa att en tandkräm är bättre än konkurrenternas har företaget låtit barn använda tandkräm utan fluor, konstaterar myndigheten SBU i en ny rapport. Foto: TT

Colgate gör oetisk forskning på barn

Uppdaterad
Publicerad

Tandkrämstillverkaren Colgate har bedrivit djupt oetisk forskning på barn. För att bevisa att en tandkräm är bättre än konkurrenternas har företaget låtit barn använda tandkräm utan fluor, konstaterar myndigheten SBU i en ny rapport.

Tandkrämsjätten Colgate-Palmolive lanserar just nu en ny tandkräm. I reklamen påstås fluortandkrämen med ”sugar acid neutralizer” vara ”den mest betydelsefulla innovationen för att motverka karies på över 50 år”.

Bakom påståendet ligger åtta år av forskning med över 14 000 personer, skriver företaget på sin hemsida.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) stämmer dock inte in i lovsången.

Inte nog med att det inte går att bevisa att den aktuella tandkrämen är bättre än vanlig fluortandkräm. Den forskning som ligger bakom tandkrämen är djupt oetisk också.

Inga bevis

I två av de fyra studier som SBU har granskat ingick hundratals barn i olika kontrollgrupper, som fick tandkräm utan fluor i sex månader för att studera emaljskador.

– Jag blev helt förfärad när jag upptäckte de här studierna, säger tandläkaren Aron Naimi-Akbar som ingår i SBU:s projektgrupp.

I studierna, som utfördes i Kina 2013, försöker Colgate bevisa att tandkräm som utöver fluor även innehåller aminosyran arginin, är bättre än tandkräm som endast innehåller fluor.

Men detta lyckas företaget inte med, konstaterar SBU i sin rapport.

Enligt Aron Naimi-Akbar finns det flera problem med studierna. Ett är att det finns en uppenbar jävsproblematik.

– Colgate har varit involverade i varje enskilt steg i forskningen. De har granskat och analyserat resultaten, men har inte redovisat hur de har gått tillväga.

Bryter mot principer

Dessutom, konstaterar SBU, går forskningen stick i stäv med de forskningsetiska principerna genom att Colgate låtit barn använda tandkräm utan fluor.

– Det är en vetenskaplig frågeställning som inte behöver besvaras. Man vet redan att fluor motverkar karies, säger Aron Naimi-Akbar.

TT: Använder du själv ”sugar acid neutralizer”-tandkräm?

– Nej, jag använder vanlig fluortandkräm. Den billigaste som finns.

TT har försökt komma i kontakt med Colgate-Palmolive, men företaget går endast att nå via ett konsumentformulär på företagets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.