Foto: SVT

Coronaanpassad riksdag öppnar i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds riksdagsåret med att kungen förklarar riksmötet öppnat. Men i år kommer öppnandet att ske utan mycket av den pompa och ståt som i vanliga fall brukar prägla invigningen av riksdagens arbetsår.
Följ hela öppnandet inklusive försnack, analyser och intervjuer från klockan 13.00 i vår sändning.

”Det blir nedbantat jämfört med hur det brukar vara”, säger talman Andreas Norlén.

I vanliga fall brukar riksdagshuset vimla av folk denna dag, runt 1 100 personer, i form av riksdagsledamöter, tjänstemän, diplomater och journalister. Men på grund av den pågående coronapandemin blir årets öppnade blir lite annorlunda.

– Vi kommer att ha några få utvalda gäster, hälften av riksdagsledamöterna och halva regeringen. Från kungafamiljen är det bara kungen och drottningen som medverkar, säger talmannen Andreas Norlén, som dock tillägger att de sedvanliga ceremonierna i kammaren kommer att finnas kvar, om än i en mer avskalad form.

– Jag vill värna det, det är en del av vårt kulturarv.

Exakt klockan 14.00 förklarar kungen riksmötet öppnat och därefter läser statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.