Illustrationsbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ovanligt många cykelstölder i mars

Uppdaterad
Publicerad

Cykelstölderna i Sverige ökade med 90 procent i mars jämfört med februari. Endast en gång under de senaste 20 åren har det stulits fler cyklar i mars.

Generellt går cykelstölderna alltid upp ju närmare vi kommer sommaren, men vad som fått dem att skena just den här våren finns det inget entydigt svar på.

– En förklaring är att det helt enkelt är fler cyklar i omlopp. Framför allt i storstadsområdena cyklar folk mer för att slippa åka kollektivt under coronan, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Pandemin har också gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar just nu. Fabriker i Asien, där de allra flesta cyklar produceras, tvingades stänga när covid-19 slog till och har ännu inte hunnit ikapp med produktionen.

– Ökar efterfrågan så ökar också stölderna. Finns det inte cyklar att få tag på på marknaden så blir det ännu mer lukrativt att stjäla cyklar och sälja på Blocket eller någon annanstans, säger Lina Nilsson.

Batterier attraktiva

Antalet stulna cyklar har ökat från 2 378 i februari till 4 504 i mars och ökningen gäller alla regioner. Störst ökning syns i Stockholm med 131 procent och lägst i polisregion Nord med en ökning på 37 procent. En skillnad som delvis kan vara väderberoende.

De senaste 20 åren har bara 2014 haft fler cykelstölder i mars månad, cirka 4 600.

Även stölder av cykeldelar och elcyklar har de i det närmaste fördubblats i mars jämfört med februari.

– Jag tror jag att vi är ganska dåliga på att låsa våra cyklar. Vi cyklar till jobbet och låser fast cykeln noga där, men hemma känner vi oss trygga och ställer vid den vid husväggen eller på garageuppfarten.

Låg uppklarning

För den som blir av med sin cykel är oddsen inte särskilt goda att få den tillbaka.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, närmast noll. Ärendena avskrivs direkt så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för stöld.

Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla den eller inte, menar Lina Nilsson.

– Det absolut viktigaste är att låsa fast cykeln med ett ordentligt lås i ett fast objekt, gärna både genom ramen och hjulen, säger Lina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.