Foto: TT

Danmark världens minst korrupta land

Uppdaterad
Publicerad

Danmark är världens minst korrupta land följt av Finland och Sverige, enligt Transparency Internationals årliga rapport. Men länderna i topp är inte klanderfria och Sverige får kritik för TeliaSonera-skandalen.

Fler än två tredjedelar av världens länder har allvarliga problem med korruption, enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International som på onsdagen släppte sin årsrapport. Somalia och Nordkorea fick lägst poäng på en skala från 0 till 100, 8 var. Även Afghanistan, Sudan och Sydsudan var bottenrankade medan Danmark (91 poäng), Finland (90) och Sverige (89) rankades högst.

Sverige kritiseras

Men toppländerna är inte felfria för att korruptionen inom de egna gränserna är låg, skriver rapportförfattarna. Som exempel nämns Sverige och skandalen kring det delvis statligt ägda TeliaSonera, som ska ha betalat miljoner i mutor i Uzbekistan. Hälften av OECD-länderna struntar i att bekämpa korruption som deras egna företag varit involverade i utomlands, enligt rapporten.

Fler har blivit bättre

Transparency International mäter korruption baserat på hur den uppfattas av expertisen och befolkningen i länderna. Ett gemensamt drag för de topprankade länderna var transparens kring budgeten, omfattande pressfrihet, ett rättvist rättssystem och hög integritet bland makthavarna. De lägst rankade länderna utmärktes av krig och en svag regering och offentlig sektor.

De goda nyheterna är att fler länder blivit bättre än sämre i år – 64 fick bättre poäng än förra året, 53 fick sämre. Tjeckien, Rwanda och Kuwait är de som har gjort störst framsteg, Australien, Brasilien, Libyen och Turkiet har däremot tappat poäng. Australien och Brasilien kritiseras för korruptionsskandaler som involverar statligt ägda företag, medan Turkiet bland annat får kritik för inskränkningarna av pressfriheten.

Stora problem med korruption går ofta hand i hand med hög barndödlighet, människohandel, dåliga utbildningsmöjligheter, miljöförstörelse, terrorism och olagligt barnarbete, enligt Transparency International. Totalt bor sex miljarder människor i länder med allvarliga korruptionsproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.