Därför publicerar SVT Nyheter namn på Lotta Bromé

Publicerad

SVT Nyheter når varje dag miljontals svenskar genom TV-sändningar och i våra digitala kanaler. När vi rapporterar kan genomslaget för enskilda personer – speciellt om det handlar om allvarliga anklagelser – bli enormt. Därför är vår grundhållning att vi ska avstå från namnpublicering när det handlar om misskrediterande uppgifter om det inte finns ett stort allmänintresse.

När det gäller personer i ansvarsställning, som till exempel politiska ledare eller framträdande företrädare för företag eller organisationer är tröskeln för namnpublicering lägre.

Trots att vår grundhållning alltså är att avstå namnpublicering finns det omständigheter som gör att vi ibland ändå väljer att publicera. I fallet med anklagelserna mot Lotta Bromé valde vi inledningsvis att även i detta fall avstå från namnpublicering.

Men när hon nu väljer att lämna ett av Sveriges Radios mest välkända program, ”P4 Extra med Lotta Bromé”, förändras förutsättningarna. När ett folkkärt radioprogram med stor publik påverkas på detta sätt är allmänintresset stort. För att kunna berätta om varför en känd programledare försvinner från etern är det rimligt att också berätta bakgrunden.

Samma resonemang har vi fört runt publiceringen av Martin Timells namn. När TV4 beslutade att lyfta ”Äntligen hemma” ur tablån blir det inte möjligt att berätta om det utan att identifiera programledaren.

När vi fattar våra beslut försöker vi väga av den skada vår publicering medför för den utpekade mot allmänintresset. Därför kan det paradoxalt nog vara lättare att namnpublicera en person som ertappats med ett småbrott jämfört med någon som anklagas för allvarlig brottslighet. Ju större publiceringsskada desto högre ribba för namnpublicering.

Dessa publicistiska beslut är svåra avvägningar som kan få mycket stor påverkan på utpekade personers liv. Att väga detta mot allmänintresset är sällan enkelt. Nya uppgifter tillkommer dessutom ofta under en utdragen rapportering som gör att publiceringsbeslut ibland måste omprövas. Det är ett grannlaga – men viktigt – publicistiskt arbete på en redaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet