Foto: Foto Claudio Bresciani / TT, Gorm Kallestad / NTB

Därför vill Folkhälsomyndigheten inte stänga skolorna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten anser inte att det är aktuellt att stänga ned skolor i Sverige. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, har en sådan åtgärd tveksam effekt på smittspridningen samtidigt som sjukvården riskerar att tappa personal.

– Stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga, det händer väldigt mycket när man stänger skolor. Sjukvården och väldig många samhällssektorer blir av med personal, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, strax efter Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen.

En allmän skolstängning har enligt Tegnell även tveksam effekt på begränsningen av smitta.

Coronapandemin

– Det finns väldigt mycket studier på det här och det har visat sig ha liten effekt. Det kan skjuta upp smittspridningen lite men gör man det för tidigt eller för sent kan man få negativa effekter gör man det försent kan man också få negativa effekter. Här gäller det ha stor fingertoppskänslighet.

Vad skulle behövas för ett beslut att stänga skolor?

– Det skulle behövas rätt mycket som jag ser det just nu eftersom erfarenheterna är så tveksamma.

– Vi får signaler från sjukvården när de hör talas om den här frågan (eventuellt stänga skolor red. anm.) att de blir djupt oroliga för de vet hur mycket personal som kommer försvinna från deras verksamhet.

Skolföreträdare träffar utbildningsministern

I dag på eftermiddagen har utbildningsminister Anna Ekström (S) möte med skolhuvudmän och skolmyndigheter. Syftet är att ”diskutera hur det aktuella läget påverkar verksamheterna samt kommande åtgärder”. Besked från det mötet väntas senare under kvällen.

På onsdagen beslutade Danmark att stänga landets skolor i två veckor, med start på måndag. Och i dag kom beskedet att Norge följer efter och tillfälligt stänger skolor, förskolor och högre utbildning.

– Rätt tillfälle är vid olika tillfällen i olika länder. Det här är helt situationsanpassat. Vi gör bedömningar av när vi ska göra insatser ständigt, och försöker hamna rätt utifrån den svenska situationen, säger Anders Tegnell.

Skolverket om skolstängning

Kan en skola besluta om att stänga en hel skola eller förskola?

En skolhuvudman – en kommun eller en friskolas styrelse – kan besluta om stängning med kort varsel av exempelvis smittskyddsskäl eller arbetsmiljöskäl, på samma sätt som andra arbetsgivare. Det regleras i smittskyddslagen och i arbetsmiljölagen.

Vad innebär det för elevernas rätt till utbildning om en skola beslutar om stängning?

Om eleverna inte kan få ta del av utbildning under en kortare tid kan skolan ofta kompensera dem för detta genom olika åtgärder. Det kan gälla utökade stödmöjligheter, som läxhjälp eller en annan organisering och planering av terminen.

Får en elev som inte är skolan på grund av coronaviruset göra ett nationellt prov i efterhand?

Rektorn kan besluta att låta elever som av någon anledning varit frånvarande att få genomföra det provet i efterhand. Att vissa elever gör det nationella provet i efterhand innebär en risk att innehållet är känt för de eleverna. Om provet är känt för en elev är det ett sämre stöd för lärarens bedömning.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet