• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En rolig badtunnefest slutade med att 15 personer blev sjuka. Foto: Privat

Du kan bli sjuk av badtunnan

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen blev Anders Persson och 14 andra sjuka efter att ha badat i badtunna. Flera av dem är fortfarande sjuka. – Är man inte noga med hygienföreskrifterna, kan man drabbas, säger läkaren Joel Freilich.

Under midsommarhelgen åkte Anders Persson, från Helsingborg, till Öland för att fira midsommar tillsammans med sina vänner. En i sällskapet hade hyrt en vedeldad badtunna, som hon fraktade på bilens flak ner till sin väns sommarstuga. De skrubbade och rengjorde badtunnan ordentligt, fyllde den med vatten och hällde i klor, innan de hoppade i.

– Vi hade väldigt roligt och badade i flera timmar, både på midsommar och midsommardagen, säger Anders Persson.

Utslag över hela kroppen

När sällskapet åkte hem efter firandet insjuknade en efter en. Inom två dygn hade 15 personer fått kliande prickar över större delen av kroppen, feber och svettningar. Anders Persson fick utslag på magen, bröstet, armarna och låren. Han blev förbryllad och orolig och konsulterade sin flickväns mamma som är läkare.

– Hon kunde konstatera att vi drabbats av badtunnesjukan.

Det är en hudinfektion som orsakas av en bakterie som finns i jord och färskvatten. Sjukdomen kan man få om man har badat i badtunna, bassäng eller bubbelpool. Om tunnan eller poolen är dåligt rengjord, om man har åtsittande badkläder, eller badar många i samma anläggning är risken att drabbas större. Vanligtvis får man prickiga utslag på kroppen och man kan även drabbas av till exempel huvudvärk och feber.

Kan få lunginflammation

Sjukdomen är relativt ovanlig och läkaren Joel Freilich, som skrivit om sjukdomen, har aldrig tidigare hört om att så många som 15 personer insjuknat vid ett och samma tillfälle.

– Själv har jag bara mött en person som drabbats, säger han.

Hur många har smittats?

– Det vet man inte riktigt, eftersom de flesta inte uppsöker vård. Det är ovanligt med större utbrott och det här låter som ett exceptionellt fall. Men är man inte noga med hygienföreskrifterna, kan man drabbas.

Oftast är det barn eller de med försvagat immunförsvar som blir sjuka. Joel Freilich menar att det är viktigt att läkare får kunskap om sjukdomen och att den inte behandlas med antibiotika, eftersom den är självläkande.

Blir sjukdomen vanligare?

– Det har jag inga belägg för, det jag vet är att spa-anläggningar i hemmen blir allt vanligare.

Kan man få bestående men?

– Nej, i värsta fall drabbas man av lunginflammation.

Fortfarande sjuk

Anders Persson är fortfarande sjuk och har hosta, men utslagen har försvunnit.

– Tack och lov har jag också sluppit prickar i ansiktet, de ser ju ut som tonårsfinnar.

Kommer ni att hyra badtunna igen?

– Ja, vi hade så himla kul, så det kommer vi.

Fakta: Det här är badtunnesjukan

Den heter mer korrekt pseudomonasfollikulit och uppkommer vanligtvis inom 48 timmar efter badtillfället. Men det kan dröja 14 dagar innan man drabbas av något symtom.

Det är en hudinfektion som orsakas av en bakterie som finns i jord och färskvatten. Bakterien kryper ner in i hårsäckarna och den är extra förtjust i blöt hud och åtsittande badkläder.

De typiska utslagen är två till fem millimeter och uppkommer oftast på magen eller rumpan. Men vissa får också utslag i ansiktet, på händerna och fötterna. De kliar oftast.

Andra vanliga åkommor är feber, huvudvärk, hosta och illamående. I värsta fall kan man drabbas av lunginflammation. Utslagen försvinner vanligtvis efter två till tio dagar och kommer sällan tillbaka. I de flesta fall läker de utan ärrbildning. Sjukdomen är självläkande och ska inte behandlas med antibiotika. Källa: Läkartidningen

Fakta: Så gör du rent badtunnan

Tänk på att vatten som ser rent ut, inte alls behöver vara det. Klor, eller annat bakteriedödande medel bör tillsättas och om vattnet används vid flera badtillfällen måste PH-värdet vara rätt. Om man inte använder filtrering bör man inte bada i samma vatten mer än en gång.

Efter att man tömt ur vattnet ur tunnan bör man skölja ur den och sedan skrubba med till exempel tallsåpa. Det går också bra att använda högtryckstvätt. Även kaminen bör tömmas på vatten.

Om man har en tunna av trä, kan bakterier få fäste i träets fibrer. En av plast kan vara mera lättskött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.