”De som fått avvisning ska lämna landet”

Uppdaterad
Publicerad

– Sverige har en mycket generös invandringspolitik. Men de som fått avvisnings- eller utvisningsbeslut ska lämna landet, sade statsminister Reinfeldt i Agenda angående kritiken på senare tid mot polisens så kallade Reva-projekt.

– Det har framställts som att vi har en massa partier i riksdagen som är för fri invandring, men jag hittar inte ett enda som verkligen är det, sade han.

Reinfeldt var kritisk mot politiker som han menar inte verkar ”förstå konsekvenserna av sina egna beslut”.

– Jag ställer mig väldigt frågande till att en lång rad politiker låter som om vi har fri invandring i Sverige när vi inte har det. Jag tycker man ska stå upp för de lagar och regler som man trots allt stått bakom och instiftat, sade han.

– De som har fått avvisnings- eller utvisningsbeslut ska lämna landet. Om det finns partier som har andra åsikter får de komma med förslag om att vi ska ha fri invandring. Är det så att bara för att man har gömt sig några veckor ska man sedan få lov att stanna? Då blir det ett väldigt konstigt samhälle, sade Reinfeldt.

Han framhöll också att regeringen redan 2009 sagt till Migrationsverket, polisen och kriminalvården att tydligare fullfölja avvisnings– och utvisningsbeslut.

Fredrik Reinfeldt ville inte gå in på polisens metoder när det gäller att leta upp personer som befinner sig olagligt i landet, ”jag är inte här för att diskutera polisoperativa frågor, jag har ansvar för lagstiftningen”.

Författaren Jonas Hassen Khemiri har skrivit ett uppmärksammat öppet brev till justitieminister Beatrice Ask där han menar att det här bara är ännu ett uttryck för rasismen i samhället. Hur reagerar du på det här brevet?

– Polisen valt avbryta användningen av dessa regler och det tycker jag polisen ska svara för. Jag tycker polisen självständigt ska utforma sina arbetsmetoder men jag vill vara tydlig med att jag har sagt till polisen att i Sverige gäller lagen gäller lika för alla. Den som har fått avvisnings- eller utvisningsbeslut anser vi ska lämna landet.

Men många kritiker menar utseendet styr vilka polisen kontrollerar och det får man enligt lagen inte göra?

– Alldeles rätt och polisen har ändrat sina metoder, förmodligen till följd av kritiken.

Behöver lagen vi har i dag ändras?

– Lagen beöver inte ändras, frågan är om man ska fullfölja beslut. Om man har fått ett avslag i ett land som har de mest generösa asyl- och migrationsreglerna i hela den utvecklade världen, tycker jag man ska följa det beslutet, annars har vi gått över till ett annat system. I så fall får vi diskutera vilka konsekvenser det får, avslutade Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet