”De torterade mig och sa åt mig att inte demonstrera mer”

Publicerad

I Irak har milisgrupper, stödda av Iran, spelat en avgörande roll i kriget mot terrornätverket IS. Samtidigt pekar människorättsgrupper som Amnesty International ut milisgrupperna som ansvariga för att ha kidnappat och dödat demonstranter, som deltagit i den senaste tidens protester. – De torterade mig och sa åt mig att inte demonstrera mer, säger ”Ahmed”, som fördes bort efter att ha demonstrerat.

Sedan i början av oktober har demonstrationer hållits i Iraks städer, där främst unga människor krävt reformer inom det politiska systemet som de anser är djupt korrupt. Över 500 demonstranter tros ha dödats i Irak.

Att öppet visa sitt missnöje är alltså extremt riskabelt, och Amnesty International har pekat ut de Iran-stödda shiamiliserna som ansvariga för kidnappnignarna.

SVT:s reporter Stina Blomgren har träffat Ahmed som fördes bort – och även träffat medlemmar i en av miliserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.